Фото: Инстаграм профил на Александар Вучиќ

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ изјави дека кинескиот претседател понудил многу конкретни работи и дека Договорот за слободна трговија со Народна Република Кина ја гарантира иднината на Србија.

– Договорот за слободна трговија ни гарантира пласман на нашите стоки и услуги. И во следните пет до десет години, речиси 95 проценти од производите што ги произведувам во нашата земја, ќе можеме да ги извеземе во Народна Република Кина без никакви царини, без никакви давачки – рече Вучиќ.

Тој истакна дека претседателот Си успеал да ја спаси Кина од сиромаштија и да и даде многу силна средна класа.

– Тоа многу кажува за потенцијалот и можностите на Република Србија во иднина. Денеска баш денеска слушнавте дека се потпишани договори за бесплатен извоз на сливи, боровинки – знаете ли што значи тоа за нашите производители од Осечина, Ваљево, Блац, само за сливи зборам, не зборувам се друго – изјави Вучиќ.

Народна Република Кина ќе овозможи 300 млади граѓани на Србија да студираат во Кина, рече Вучиќ, истакнувајќи дека претседателот Си предложил и 50 наши научници да заминат во Кина.

Тој истакна дека разговарале и за соработката на полето на вештачката интелигенција и најсовремените технологии, како и дека претседателот Си потврдил дека Кина не само што ќе учествува на Експо во 2027 година, туку ќе го искористи своето искуство и знаење за да и помогне на Република Србија го организира тоа на најдобар можен начин и да го претстави целиот свет во најдобро светло.

Тој посочи дека Србија купила пет брзи возови од Народна Република Кина и уште девет за локалните железници. Тој изјави дека за Србија би било чест доколку кинеските железнички компании отворат производствен капацитет во Србија.

Вучиќ рече дека имало разговори со кинеска компанија за летечки такси, како и разговори со производител на електрични автомобили од Народна Република Кина.

Тој и се заблагодари на кинеската делегација за донацијата од 200 милиони јуани (26 милиони евра).

Зборувајќи за пругата Белград-Будимпешта, Вучиќ рече дека Србија ќе го заврши својот дел до крајот на годината, а Унгарија до 2026 година.

Двајцата претседатели разговараа и за нови авиокомпании.

– Ги добивме сите дозволи од нашите кинески пријатели, благодарение на претседателот Кси за тоа. Ќе летаме директно од Белград до Шангај и Гуангжу, односно до големи и важни места и индустриски и технолошки центри во Народна Република Кина, а ќе го спасиме и овој лет што го имаме за Пекинг – рече Вучиќ.