Едно лице од Бедфордшир е првиот човек во Англија што починал откога добил треска Ласа, објави британската агенција за здравствена безбедност.

Неидентификуваното лице е третиот Британец што бил заразен со вирусот во неодамнешната епидемија меѓу семејство што неодамна се вратило од Западна Африка.

Досега во Велика Британија се откриени само 10 случаи на болести што се пренесуваат преку глодачи, а најновите случаи се од 2009 година. Оваа болест е класифицирана како потенцијална пандемија и е на листата на приоритети на Светската здравствена организација, покрај еболата и денгата.

Здравствените власти спроведуваат следење контакт за да стигнат до секој штo имал близок контакт со заразените. Сепак, се наведува дека ризикот за пошироката јавност останува многу низок.

Треската Ласа е ендемична во Нигерија и во неколку други земји на западниот брег на Африка, вклучувајќи ги Либерија и Гвинеја.