US Congress
Фото: ЕПА

Претставничкиот дом на САД, кој е под контрола на републиканците, гласаше за давање на пакет воена помош на Украина вреден 60,8 милијарди долари.

Претседателот на Украина, Володимир Зеленски, претходно ја истакна американската помош како клучна во одбраната на Украина од Русија.

Предлогот оди на гласање во Сенатот, кој најверојатно ќе ја прифати одлуката на Претставничкиот дом.

Американскиот претседател Џозеф Бајден веќе истакна дека со задоволство ќе го потпише предлогот за помош за Украина доколку американскиот Конгрес гласа за него.

Американските власти најавија дека пакетот прва помош би можел да биде доставен веќе следната недела.