Фото: Твитер/Министерство за одбрана на Украина

ОН и Меѓународниот комитет на Црвениот крст (МКЦК) денеска потврдија дека е во тек операција за евакуација на луѓето од фабриката за челик Азовстал во украинскиот град Мариупол.

Портпаролот на ОН за хуманитарна помош, Савијано Абреу, изјави дека напорите за евакуација на луѓето од Азовстал се прават во соработка со МКЦК и во координација со украинските и руските власти.

Абреу ја опиша ситуацијата како „многу сложена“ и не даде повеќе детали.

МКЦК потврди и дека е во тек процесот на евакуација на цивили од Мариупол.

– МКЦК потврдува дека операцијата за безбедно поминување е во тек, во координација со ОН и страните во конфликтот – изјави портпаролот на организацијата.