Фото: Макрон / Инстаграм

Францускиот претседател Емануел Макрон соопшти дека Франција ќе го прекине военото присуство во Нигер и ќе го повлече својот амбасадор од земјата, откако нејзиниот демократски избран претседател беше соборен со државен удар на крајот на јули.

Франција досега задржа околу 1.500 војници во Нигер и го одби барањето на воената хунта нејзиниот амбасадор да ја напушти земјата.

По зголемените тензии, Макрон информира дека му рекол на соборениот претседател Мохамед Базум дека „Франција одлучи да го повлече својот амбасадор, а исто така ќе стави крај на воената соработка со нигериските власти“.

Тој истакна дека военото присуство на Франција во Нигер беше на барање на тогашната влада на Нигер.