Фото: Блинкен - Беарбок (инстаграм)

Поради војната на Русија против Украина, а не поради западните санкции, глад ​​ќе погоди дополнителни 40 до 50 милиони луѓе, рече американскиот државен секретар Антони Блинкен во Берлин, каде што се одржува конференција за глобалната криза со храна пред состаноците на Г7.

-Нема други причини освен политички за руската блокада на Украина и, во многу случаи, одбивањето на Русија да извезе сопствено жито – изјави Блинкен на прес-конференција со германската министерка за надворешни работи Анален Баербок.

Баербок ја повика меѓународната заедница да ги засили напорите за борба против влошувањето на гладот ​​во многу делови од светот и ги нарече потезите на Русија „цинична“ и веројатно дестабилизирачка војна со жито.

Русија свесно „го користи гладот ​​како воено оружје и целиот свет е заложник на тоа – рече таа, предупредувајќи дека цунами од глад им се заканува на некои земји.

Ситуацијата, вели таа, е „драстична“, со 345 милиони луѓе потенцијално изложени на ризик од глад. Оваа година ќе треба да собере 44 милијарди евра, но само половина од сумата е обезбедена – додаде Баербок.

Таа ја спореди кризата со глад со „бран загрозувачки по живот“ поттикнат од климатските промени и пандемијата со Ковид-19.

– Но, само со руската инвазија на Украина тој бран стана цунами – рече Баербок.

Министрите на 40 земји се обидуваат да најдат конкретни решенија за кризата со храна предизвикана од војната во Украина на конференција во Берлин.