Џулијан Асанж е уапсен во еквадорската амбасада во Лондон, каде што основачот на „Викиликс“ доби азил во 2012 година, додека беше на ослободен со кауција во Велика Британија, за обвинението за сексуален напад против него во Шведска.

Во тоа време, Асанж тврдеше дека доколку биде екстрадиран во Шведска, би можел да биде уапсен од страна на американските власти и да се соочи со обвиненија за објавите на „Викиликс“, во врска со стотина илјади американски дипломатски канали.

Американските власти никогаш официјално не потврдија дека ќе го обвинат Асанж, но во ноември 2018 година, во јавноста се појави документ кој навестуваше за можноста тој да се соочи со криминално обвинение, кое е подготвено во тајност.

За време на седумгодишниот престој во амбасадата на Еквадор со Велика Британија, односот меѓу Асанж и неговите домаќини константно се влошуваше. Во март, тие му забранија пристап до Интернет и му беше забрането да има посетители.