Претседателот на Алжир, Абделазиз Бутефлика денеска изјави дека ќе поднесе оставка пред истекот неговиот четврти мандат, 28 април.

Во краткото соопштение од претседателскиот кабинет се наведува дека Бутефлика ќе преземе важни чекори за да обезбеди континуитет во функционирањето на државните институции во текот на преодниот период по неговата оставка.

Милиони Алжирци секоја недела протестираат барајќи оставка од Бутефлика, кој е на власт од 1999 година.