Репрезентативката на Србија во одбојка и коректорката на Грот Будовлане од Лоѓ – Ана Бјелица, зборуваше за нејзиното враќање во Полска, изборот на Грот Будовлане и животот во Лоѓ.

– Имам само убави спомени од Полска. Особено во Хемик полис каде освоивме две полски првенства и еден куп. Тоа беа две прекрасни сезони, првите две сезони во странство. Ми се допаѓа Полска. Го ценам карактерот на играчите и луѓето. Кога ја добив понудата, не размислував два пати да се вратам во Полска – вели Бјелица.

Таа не го познаваше тимот пред нејзиниот трансфер во Полска.

– За мене ова е сосема нов тим. Не познавав никого претходно. Откако разговарав со тренерот, почувствував дека тие се многу добри луѓе, вклучувајќи го и претседателот на клубот. Тука имам големи очекувања и цели. Се надевам дека ќе ги оствариме – продолжува Бјелица.

Во нејзиниот избор за Лоѓ, меѓу другото, помогнале разговорите со поранешната одбојкарка на Будовлане и репрезентативка на Полска, Магдалена Штисјак.

– Разговарав со Магда Стисијак пред да дојдам тука. Играв и на Светското првенство во Лоѓ и тука поминав две-три недели. Беше прекрасно. Лоѓ е одличен град. Тука има добри ресторани и многу интересни места – вели Бјелица.

Таа ја спореди полската лига со другите првенства во кои настапуваше.

– Тука има многу тимови со ист квалитет. Особено што има три екипи во Лигата на шампионите, што значи дека лигата е навистина квалитетна. Тоа е исто како да се споредуваат Италија и Турција. Во ред, има три големи екипи во Турција со неверојатни играчи. Така е и во Италија. Полската лига е навистина вредна лига, со вредни играчи. Девојките од Полска се неверојатни. Затоа се вратив – истакна Бјелица.

Српската одбојкарка особено сака едно полско јадење и нагласува дека нема проблем
и со готвењето во слободното време – пироги.

– Многу ми се допаѓаат. Досега не сум имала лошо искуство со храната, можеби затоа што српската кујна е слична. Особено ми се допаѓа едно место за појадок во Реткиња. „Мануфактура“ е исто така прекрасно место, се разбира. Има многу ресторани и работи за правење таму – резимира Ана Бјелица.

Комерцијална објава