Фото: Пиксабеј

Животни

Кога се подготвувате да патувате или престојувате некаде каде што вашето куче не може да оди со вас, важно е внимателно да го подготвите вашето куче да престојува со некој друг. Тоа може да биде стресно искуство за вашето домашно милениче, но со правилно планирање и подготовка, можете да се погрижите да се чувствува безбедно и удобно за време на вашето отсуство. Издвојуваме неколку чекори за да го подготвите вашето куче да остане со некој друг.
1. Воведете го кучето во нова средина: Пред да го оставите вашето куче со некој друг, обидете се да го запознаете со новата средина. Доколку е можно, организирајте посети со личноста што ќе престојува со него за да може кучето да се навикне на мирисите, звуците и рутината на новиот дом. Тоа може да помогне да се намалат анксиозноста и стресот кога ќе дојде време за вистинскиот престој.
2. Обезбедете детални инструкции: Кога го оставате вашето куче со некој друг, важно е да дадете детални упатства за неговите навики, потребите во исхраната, медицинските барања и сите посебни потреби што може да ги има. Наведете ги видовите на храна што кучето ја јаде, колку често треба да јаде, како реагира на други животни и луѓе и сите други информации што би можеле да бидат корисни за лицето што ќе се грижи за него.
3. Обезбедете ги потребните предмети: Подгответе ги сите работи што ќе му бидат потребни на вашето куче за време на неговиот престој со некој друг. Тоа може да вклучува храна, чинии за храна и вода, играчки, кревети, чинии за вода, ремени и какви било лекови или додатоци што ги зема вашето куче. Проверете дали сите предмети се означени со името на кучето за да не се мешаат со други предмети.
4. Одржувајте конзистентност: Обидете се да одржувате доследност во рутината и правилата што ги следи вашето куче дома. Ако вашето куче е навикнато на одредени рутини за хранење, одење или играње, се препорачува лицето што се грижи за него да се обиде да ги следи истите или слични рутини за да се чувствува што е можно попријатно.
5. Оставете ги вашите информации за контакт: Не заборавајте да му оставите информации за контакт на лицето што ќе се грижи за вашето куче, вклучувајќи ги и вашиот телефонски број, телефонскиот број на вашиот ветеринар и сите други информации што може да бидат корисни во итен случај.
6. Подгответе се емотивно: Оставањето на вашето куче со некој друг може да биде емотивен предизвик и за вас и за кучето. Подгответе се емотивно за разделбата и обидете се да останете позитивни за да му пренесете чувство на сигурност и доверба на вашето куче.