Медицински совет

Недостигот од витамин Д кај луѓето е сè почеста појава. Затоа, не треба да се чудите ако лекарите предупредуваат на недоволно внесување на овој важен витамин. Неопходен е за човечкото тело, а поради многубројните улоги што ги игра, не смееме да го игнорираме. Вишок тежина, нагли промени во расположението, депресија, висок крвен притисок, постојан замор, сува и испукана кожа и варење се главните симптоми предизвикани од недостиг од витамин Д. Витаминот Д најчесто недостига кај луѓето што работат во затворени простории и ретко се изложени на сончева светлина, луѓето со потемна кожа, дебелите луѓе и постарите луѓе. Исто така, кај луѓето што имаат некои здравствени проблеми, како што се апсорпција или остеопороза, потребно е внесување витамин Д.
Кога станува збор за дополнителни додатоци од витамин Д, препораките на американските здравствени организации за здрави возрасни лица се помеѓу 600 и 800 ИЈ. Препорачаната доза за бебиња е до 400 ИЈ, а за постарите се препорачува до 800 ИЈ. Меѓутоа, сите овие препораки се сметаат за недоволни, бидејќи повеќето луѓе имаат дефицит. Важно е да ги следите упатствата на експертите при консумирањето суплементи, бидејќи прекумерната доза може да доведе до труење. Се препорачува да се консумира со храна што содржи магнезиум и бор за подобро да се активира во организмот. Покрај суплементите и сончевата светлина, витаминот Д можете да го најдете и во храната, како што се морски плодови и разни видови риба, како и жолчките и говедскиот црн дроб.