Домување

Ако сте вложиле многу труд да живеете во пријатен простор, но моментите на хармонија сè уште се краткотрајни, а обидите да промените нешто не даваат никакви резултати, анализирајте го вашиот пристап кон организацијата. Можеби овие четири најчести грешки во организација на просторот ќе ви помогнат во тоа.
Не го гледате бројот на работи во однос на достапноста на просторот: по внимателно разгледување, околу половина од работите ќе излезе дека во практика не се толку функционални и важни. Ослободете се од вишокот.
Ги игнорирате местата каде што се акумулираат мали нешта: масичката за кафе, бирото и полицата во ходникот привлекуваат мали предмети како магнети. Бескорисно е да се бориме со тоа, но сосема е можно да се спречи создавање неред. Користете плетени кошници или проѕирни организатори за дреболии или изберете мебел со вградени фиоки, кој може да собере многу работи.
Користите длабоки фиоки: исклучително е незгодно да се користат плакари што имаат длабоки фиоки, особено кога облеката е наредена во класични хоризонтални купови. Користете ги отворените полици и наредете ги работите вертикално за да го намалите нередот.
Премногу комплицирате: леснотијата за снаоѓање во секојдневниот живот е главната предност на функционалниот распоред. Не комплицирајте си го животот со непотребна реорганизација и делење на работите во многу поткатегории, бидејќи просторот на крајот треба да се приспособи на вашите потреби, а не вие на него.