Фото: Принт-скрин

Кинеската војска спроведува маневри околу Тајван за да ги предупреди САД и да им одржи лекција на „тајванските сепаратисти“, изјави денеска портпаролот на кинеското Министерство за надворешни работи, Ванг Венбин.

– Мерките што ги презедовме се одговор на посетата на Тајван од страна на претседателката на Претставичкиот дом на американскиот Конгрес, Ненси Пелоси. Одговорот на Кина е оправдан и легитимен и претставува предупредување за поттикнувачи и поука за тајванските сепаратисти – истакна Ванг.

Тој подвлече оти постои само една Кина, чиј составен дел е и Тајван.

Претходно, министерот за надворешни работи на Владата во Тајпеј, Џозеф Ву изјави дека Кина ја искористила посетата на Пелоси за да започне големи воени маневри близу Тајван, со цел промена на статус кво во зоната на Тајванскиот Теснец.