Фото: Пиксабеј

Домување

Приготвувањето храна во кујната понекогаш бара многу чекори и е многу фрустрирачки кога немате доволно работен простор. Тоа е голем проблем во малите кујни, при чиј дизајн треба да се внимава паметно да се искористи секој сантиметар од просторот. Во овој случај, важно е да имате барем една голема работна површина или две помали – за сечкање, приготвување, складирање и слични активности. Идеално, мијалникот треба да има што е можно повеќе простор на работна површина од двете страни – едно место за редење на валканите садови и посебен „шалтер“ на другата страна за поставување на одводот. Истото тоа важи и за шпоретот и рерната, но доколку тоа не е можно, доволно е да обезбедите простор до нив за да можете таму да складирате приготвена храна.
Иако поголемата работна површина е секогаш попрактична од помалата, тоа не значи дека треба да биде преполна со кујнски апарати. Апаратите што не ги користите секој ден чувајте ги во плакари или длабоки фиоки за да не ви пречат при приготвувањето на храната.
Ако, пак, имате недостиг од простор за складирање, што е друг чест проблем со приспособените кујнски дизајни, намирниците, чиниите, чашите, шолјите, тенџерињата, тавите, приборот и апаратите за готвење треба да бидат поставени така што ќе бидат на дофат и нема да придонесуваат за хаос во кујната. Колку и да е мала кујната, треба да има соодветен плакар за секаква сурова и конзервирана храна, зачини, масла, состојки за приготвување колачи и слично. Таму можете да поставите и некои апарати, но садовите сепак имаат потреба од сопствен простор. Дополнително, треба да се земе предвид просторот за оставање мешано ѓубре, како и пластика, хартија и биоотпад. При дизајнирање кујна по мера, експертите посветуваат посебен акцент на просторот за складирање на сите важни кујнски додатоци.