Домување

Според експертите за одржување на апаратите за домаќинство, постојат вообичаени грешки што многумина од нас ги прават кога ги ставаат садовите во машина за миење, но, за среќа, повеќето од нив лесно се поправаат.
На пример, што правите кога имате чинија или тава што е особено валкана? Многумина ќе речат дека ги мијат пред да ги стават во машината за садови. Меѓутоа, експертите тврдат дека претходното плакнење на чиниите и садовите прави тие да не се мијат соодветно.

– Не плакнете ги чиниите. Претходно плакнење значи дека детергентот не може да ја нападне храната, па затоа ги заматува чашите – се вели во видеото објавено на профилот на Тикток на компанијата АО, која е специјализирана за продажба на електрични апарати.
Тие исто така велат дека никогаш не треба да ги користите малите испакнатини за натрупување чаши, бидејќи сите шолји и чаши треба да одат меѓу редовите, а не над нив.

И последниот совет ја вклучува насоката кон која треба да бидат поставени чиниите. Во видеото се вели дека сите треба да бидат свртени кон централниот распрскувач, што значи дека треба да се уверите дека секоја чинија, сад или тава се свртени кон центарот на машината за миење садови пред да започне циклусот.