Симболично, со положување на цвеќе пред споменикот на градителите, делегација на АД ЕСМ, предводена од раководството на ХЕЦ „Маврово“, им оддаде почит на
загинатите градители, кои ги загубиле животите во снежната лавина во 1956 година, градејќи го хидроенергетскиот систем Маврово.

– Како вработени во хидроелектраната сакавме да останеме верни на традицијата и скромно, со почитување на сите протоколи во услови на пандемија, со идеја да не се
заборави делото на загинатите градители ја одбележуваме 66-годишнината од нивната трагична смрт. Денеска, со положување на цвеќе пред спомен- обележјето ги чествуваме луѓето кои се вградиле дури и со своите животи во своите работни задачи, за да изградат капацитети од витално значење за државата – рече директорот на подружницата ХЕС „Маврово“ Ѓорѓи Божиноски.

Во ноќта меѓу 10 и 11 февруари 1956 година во Мавровскиот регион се случила најголемата природна катастрофа. Од планината Кораб се струполиле снежни лавини врз бараките на градителите на Мавровскиот хидроенергетски систем. Снежните лавини затрупале над 100 лица, а половината од нив успеале да се извлечат од белата смрт и
да се спасат. Најголемиот дел од загинатите биле градители на мавровските хидроелектрани, се вели во соопштението на АД ЕСМ. М.М.