Фото: Маја Јаневска Илиева

Поглед на вредносниот систем, желбите, карактерот, вистинската природа и светогледот на кандидатите за македонски претседател (2)

Прустов прашалник за Арбен Таравари

Каква е Вашата претстава за совршена среќа?
– Визијата за Република Северна Македонија како држава што напредува во однос на благосостојбата во општеството и на секој поединец во него. Тоа е место каде што силата на заедницата го воздигнува секој поединец, создавајќи амбиент на заемна поддршка и солидарност.
Кој е Вашиот најголем страв?
– Моето најдлабоко стравување е можноста нашиот народ да не биде во можност целосно да ја искористи својата колективна сила за да негува општество засновано на единство, инклузивност и напредок. За да го отфрлиме овој страв, мора да се посветиме на поврзување меѓу себе, поттикнување на меѓусебното разбирање и давање можност секому да му се слушне гласот. Нашиот колективен пат мора да го рефлектира диверзитетот на општеството и потенцијалот што го има секој поединец.
Со која историска личност можете да се идентификувате?
– Наоѓам инспирација во духот на учењата на Мандела и неговото лидерство. Неговата посветеност за негување единство меѓу различностите, застапување за социјална правда и цврсто верување во моќта на помирувањето над поделбите се принципи што длабоко резонираат со мојата визија за нашето општество.
На која жива личност најмногу ѝ се воодушевувате?
– Особено сум инспириран од работата и посветеноста на нашите едукатори, на сите оние што неуморно се посветени на идејата за инклузивност, еднакви можности за сите, на градењето на потенцијалот за што поголем придонес од секој поединец во нашето општество. Им се восхитувам и на сите родители, старатели, баби и дедовци коишто всадуваат вредности на издржливост, сочувство, чесност и решителност кај своите поколенија. Тие нè учат на вредноста на напорната работа, вредноста на образованието и храброста да се залагаме за своите верувања.
Која Ваша особина не Ви се допаѓа?
– Можеби тоа е мојата наклонетост кон перфекционизам. Иако можеби тоа е корисно во стремежот кон постигнување најдобри резултати, понекогаш може да доведе до непотребен притисок и врз мене и врз мојот тим. Работам на тоа да бидам урамнотежен во сè, работам на тоа да бидам конструктивен, флексибилен и иновативен.
Која е Вашата најголема екстраваганција?
– Посветеноста на пишаниот збор, мојата страст кон читањето, жедта за знаење и нови перспективи. За мене добрите лидери, а и посветените граѓани не се потпираат само на сопственото искуство туку и на мудроста што доаѓа од различните извори на знаење.
Каде најмногу сакате да патувате?
– Онаму каде што има богата историја, култура и природна убавина. Многу си ја сакам и нашата држава. Изобилува со сето ова.
За која особина на личноста мислите дека е најмногу преценета?
– Можеби самоувереноста, а и настојчивоста. Не смееме да заборавиме дека е најдобро да се поттикнува амбиент во кој се слуша сечиј глас, каде што има дијалог и разбирање, разбирање на различните перспективи и потрагата по конструктивни решенија.
Дали во некои ситуации лажете?
– Јас сум силен поборник и поклоненик на вистината. Сепак, животот носи сè и има околности кога нешто знае да нè погоди и да нè измести силно. На пример, кога се во прашање чувствата и односите со луѓето, приватно, а и професионално се наоѓам себеси како со големо внимание го анализирам влијанието на моите зборови.
Како невролог, мојата посветеност на искреноста тесно се испреплетува со длабоката сложеност на човечкиот мозок и условите што влијаат на него. Неврологијата не значи само дијагностицирање и лекување болести. Тоа значи и разбирање на длабокото влијание што таквите состојби можат да го имаат врз животот на поединецот, неговиот идентитет и неговото или нејзиното чувство на благосостојба.
Во околности кога како лекар дискутирам за дијагноза што би можела фундаментално да му го промени животот на пациентот, како што е, на пример, невродегенеративната болест, се наоѓам себеси како се обидувам да направам рамнотежа. Мојата цел е да ја пренесам вистината јасно и прецизно, овозможувајќи им на пациентите и нивните блиски да ги разберат дијагнозата, прогнозата и опциите за третман. Не станува збор само за пренесување информации, тоа треба да се направи на начин што подразбира почитување на нивниот капацитет да ги апсорбираат таквите информации и да се справат со нив. Сакам пациентите достоинствено и силно да се движат низ состојбата во која се наоѓаат.
Што не Ви се допаѓа во Вашиот физички изглед?
– Понекогаш си забележувам себеси дека мора да сум физички поактивен, со оглед на динамичното, а неретко и стресно секојдневие, а со самото тоа и да намалам некој килограм.
Кои зборови или реченици премногу често ги користите?
– „Заедно ќе постигнеме повеќе“, „ајде да видиме како може да го решиме овој проблем“, „дефинитивно“…
Кое е Вашето најголемо каење?
– Напорната природа на мојата работа како лекар и политичар значи често отсуство од дома. Секој пропуштен момент од значајните семејни настани и топлите дружења во кругот на семејството ми тежат на срцето. Во овие моменти на размислување, неизмерно сум благодарен за непоколебливата поддршка и разбирање од мојата сопруга, која е столб на сила и поддршка не само за мене туку и за целото наше семејство. Нејзината способност да ги одржува семејните врски цврсти и да нè поттикнува сите заедно, дури и во мое отсуство, е незаменлива. Таа е потсетник дека додека јас се борам да создадам подобро општество и иднина за сите нас, дома имам еден мал, но моќен микрокосмос на љубов и поддршка.

Која е Вашата животна љубов?
– Неврологијата, науката за мозокот, тоа неизмерно моќно и загадочно средиште на нашите мисли, емоции и способности. Оваа страст кон разбирањето на комплексноста на човечкиот мозок и неговата способност да се приспособува и да се исцелува, ме води низ мојата кариера и ме инспирира секој ден. Неврологијата не само што ми дава можности да им помагам на луѓето да се справат со нивните здравствени предизвици туку и да истражувам длабоко во тајните на човечкиот потенцијал. Во сржта на мојата љубов кон неврологијата е убеденоста дека преку длабокото разбирање на мозокот можеме да отклучиме потенцијали за подобрување на здравјето, образованието и општествената благосостојба.
Каде и кога сте се чувствувале најсреќно?
– Моите најдлабоки чувства на среќа се испреплетуваат меѓу моите улоги како политичар, родител и посветен член на семејството. Најсреќен бев кога успеав да видам конкретни резултати од моите напори да му служам на општеството, кога видов дека политиките и иницијативите за кои се залагав започнаа да прават разлика во животите на луѓето.
Сепак, исто така, се чувствувам најсреќно во моментите што ги поминувам со семејството и блиските. Со оглед на тоа што времето што можам да го поминам со нив е ограничено поради обврските што ги носи мојата професија, секоја заеднички помината минута е бесценета. Среќата за мене значи да најдам рамнотежа меѓу мојата страст да му служам на општеството и мојата улога како сопруг, родител, син, брат, пријател…
Каков талент би сакале да имате?
– Да готвам.
Како се чувствувате во моментот?
– На хумористичен начин, би можел мојата сегашна состојба да ја споредам со компјутер што работи со премногу апликации одеднаш, со волја да работи ефикасно, а понекогаш со потреба да се ресетира, со добро кафе или прошетка.
Кој е Вашиот најголем успех?
– Кога ќе ги видам насмевките на оние на кои сум имал привилегија да им помогнам, преку моите двојни улоги, во медицината и јавната служба. Секоја насмевка е момент на олеснување или искра на надеж.

Доколку по смртта би се вратиле на овој свет, како личност или предмет, што би сакале да бидете?
– Миротворец.
Кој е најдрагоцениот предмет што го поседувате?
– Часовникот што ми го подари татко ми.
Што е страдање за Вас?
– Внатрешен немир поради сопствените стравови, сомнежи и несигурности. Тоа е и емоционална загуба, болка од копнеж за она што ни е одземено или она за што се плашиме дека никогаш нема да го добиеме.
Со која професија би сакале да се занимавате?
– Она што го правам сега. Како кандидат за претседател на нашата земја, мојата посветеност на неврологијата служи како доказ за мојата посветеност на науката, напредокот и благосостојбата на нашите граѓани. Како претседател, ќе продолжам да се потпирам на оваа експертиза за да поттикнам позитивни промени и да создадам посветла иднина за сите.
На кого сакате да се угледате во животот?
– На тие што покажале непоколеблива посветеност да им служат на граѓаните и да го унапредат општото добро.
Кој е Ваш омилен писател, а кој сликар?
– Ирвин Јалом е извонреден писател со длабоко влијание на полето на психологијата и егзистенцијалната терапија. Неговиот придонес во разбирањето на психотерапијата и егзистенцијализмот му донесе глобално признание и инспирираше многу луѓе да тргнат по сопствените патишта на самооткривање и личен развој.
А, сликар, Ван Гог. Занемувам пред неговата уметност.
Кој е Ваш омилен фиктивен јунак?
– Шерлок Холмс.
Каде би сакале да живеете?
– Јас веќе живеам таму кај што сакам, во нашата Македонија.
Што најмногу мразите?
– Лага и неодговорност.
Како би сакале да умрете (кога за тоа ќе дојде време)?
– Насмеан и околу најблиските.
Кое е Вашето мото?
– Зајакнете го умот, збогатете ја иднината.


Од А до Ш со Арбен Таравари

А – Автентичност, кога живеете и работите според своите вредности, интегритет и убедувања, со верност кон себе и оние што ве опкружуваат.

Б – Борбеност, силна волја и решителност да се бориме за принципи и вредности.

В – Вистинитост, точни информации и чесна комуникација со граѓаните.

Г – Гордост, гордост на одлуките коишто значат промоција на вредностите на народот.

Д – Дијалог, активно слушање, добивање различни перспективи.

Ѓ – Ѓеврек, прво нешто што го купувам за појадок кога одам на Клиника.

Е – Единство, способност да се обединиме околу заеднички цели и идеали.

Ж – Жилавост, отпорност пред предизвиците и тешкотиите

З – Зеленило, природа и одржлив развој.

Ѕ – Ѕуница, сакам виножито.

И – Истрајност, непоколебливост во барањето решенија.

Ј – Јунаштво, храброст, (треба да) ја имаме.

К – Книжевност, литература, мојата страст.

Л – Лекар, професија што сум ја сакал отсекогаш.
Љ – Љубов, кон блиските, кон вредностите.

М – Мисла, нешто што заслужува почит.

Н – Новинарство, професија што (треба да) ја носи вистината до сите нас.

Њ – Њујорк, градот што не спие, град што го сакам.

О – Ослободеност, стремеж за спокој.

П – Посветеност, љубов кон идеи и стремежи.

Р – Радост, ја заслужува секој.

С – Сестра, прекрасна личност во мојот живот.

Т – Татко, вечно во моите спомени и срце.
Ќ – Ќуп, тоа што го скршив како мал и (не) признав.

У – Успех, борба, посветеност, заслуга.

Ф – Флексибилност, способност за приспособливост.

Х – Хризантема, цвеќе што го сака мојата сопруга.

Ц – Цврстина, сила, непоколебливост.

Ч – Чесност, искреност и лојалност.

Џ – Џогирање, го правам кога можам.

Ш – Школување, развој, богатство на духот.