Фото: Принтскрин

Претседателот на фондацијата „Македонија“ Виктор Стојанов обвини дека на границата вчера имало физичко насилство врз приведените бугарски државјани. Тој за БТВ изјави дека на границата имало огромна колона од автомобили и автобуси, кои биле редовни линии меѓу двете земји.

Според него, не е дозволено, дури и ако причината е техничка, тоа да ѝ се случи на земја која е кандидат за ЕУ. Тој го коментираше и официјалното соопштение од Македонија дека системот не функционирал само при влез во земјава.

– На крајот на краиштата, зградата низ која минува сообраќајот е една. Како од едната страна има струја, а од другата нема струја. Очигледно, ова беше провокација на официјалните власти во Северна Македонија, со цел да се наруши заедничкото славење на нашиот заеднички револуционер Гоце Делчев – додаде тој.

Стојанов го коментираше и моментот на ескалација на границата, а тројца негови сограѓани беа приведени од македонските власти.

– Кога почнаа да ги пуштаат автомобилите со темелни проверки, на сите бугарски граѓани почнаа да им даваат документ дека се закана за националната безбедност. Станува збор за десетици луѓе. Се погрижив да ги соберам документите со согласност на луѓето да ги испратам до нашето Министерство за надворешни работи, а потоа да ги доставиме до Европската комисија – рече тој.

Стојанов нагласи дека има информации оти тројцата приведени Бугари биле подложени на физичко насилство од македонските полицајци.

– Еден од нив е од партијата Преродба, но другите двајца се обични граѓани – рече тој.

Тие треба да платат глоба од 300 евра и им е забранет влезот во Македонија во следните три години.