Делови од телефонскиот разговор меѓу двајцата премиери од денот кога беше постигнато решението меѓу Македонија и Грција, инсерти од Преспа од потпишувањето на Договорот и порака од обраќањето на Ципрас до грчката јавност, се вклучени, меѓу другото, во видеото што денеска на социјалните мрежи го објави кабинетот на грчкиот премиер, посветено на Договорот од Преспа.

Под наслов „Договорот од Преспа е голема дипломатска победа и голема историска шанса“, во траење од нешто повеќе од 100 секунди, од кабинетот на грчкиот премиер откриваат како беше закажана средбата од двете страни на Преспанското езеро, јави дописничката на МИА од Атина.

Видеото започнува со пејзажи од Преспа, а потоа се префрла во канцеларијата на Ципрас. Датумот е вторник, 12 јуни 2018, денот кога беше постигнат договорот. Грчкиот премиер, во присуство на неговиот советник за надворешна политика, разговара со Заев.

-Зоран, го знаеш регионот на Преспа?, во еден момент го прашува Ципрас неговиот македонски колега, додека на тефтерот што е пред него, напишан е зборот „Преспес“ (Преспа на грчки јазик).

Видеото открива и мал дел од дијалогот на двајцата премиери.

-Ова е Балкан, ова е политика. Ти ќе се соочиш со тешкотии, јас исто така ќе се соочам со тешкотии, но мислам дека историјата ќе ги оправда нашите одлуки, му вели Ципрас на Заев.

-Ние сме многу среќни. Да. Ова е историско, пријателе, одговара македонскиот премиер.

-Договорот од Преспа е историски момент за Балканот и за нашите народи, пишува во еден дел од видео кое е пропратено со музика, освен во деловите каде што има дијалог.

Веројатно откако веќе се договориле двајцата премиери, Ципрас му вели на Заев, дека е среќен што ќе биде првиот премиер што ќе ја посети нашата земја.

-Би бил среќен дека ќе бидам првиот премиер што ќе ја посети Северна Македонија, со насмевка на лицето, вели грчкиот премиер.

По постигнатиот телефонски договор, Алексис Ципрас имаше обраќање до грчката јавност, а еден дел од неговиот говор, каде што вели дека „се отвора прозорец кон иднината, прозорец на солидарност, пријателство и соработка, просперитет и заеднички развој меѓу народите“ е вклучен во видеото.

Од канцеларијата на Ципрас и од 12 јуни, режисерот на видеото се префрла на 17 јуни во Преспа, за време на потпишувањето на Договорот.

-Денес, овде во Преспа, започнуваме заедно да пишуваме една нова песна. Нашата цел е оваа радосна песна да се пее за многу векови. На нашиот јазик и на вашиот јазик. Во нашата земја и во вашата земја. Од нашиот народ и од вашиот народ, рече Ципрас веднаш по потпишувањето на Договорот, а токму оваа изјава е вметната во видеото додека се прикажуваат инсерти од свеченото потпишување.

Како што јави дописничката на МИА од Атина, видеото е дел од кампањата на грчката влада „ Беше исправно, го спроведовме во пракса“, за досега сработеното. Токму и со овој слоган, завршува 100-секундното видео посветено на Договорот меѓу Македонија и Грција.