Фото: Маја Јаневска-Илиева

ФУЕН изгласа резолуција за правата на Македонците во Република Албанија

На 66. Конгрес на Федералната унија на европските националности (ФУЕН), кој се одржува во германскиот главен град Берлин, едногласно беше усвоена резолуција за состојбата на македонското малцинство во Албанија, предложена од македонското друштво „Илинден“-Тирана. Како што информира претседателот на друштвото Никола Ѓурѓај, за резолуцијата гласале сите 150 делегати, претставници на 103 организации од 35 земји во Европа.
– Целта на усвоениот документ е подобрувањето на правата на македонското национално малцинство во Република Албанија и зачувување на македонскиот идентитет и култура во регионите Голо Брдо, Мала Преспа, Гора и Врбник, населени со чисто македонско население – вели Ѓурѓај, кој е еден од учесниците на конгресот.

ФУЕН ја поздравува одлуката на Собранието на Република Албанија „за формирање специјална парламентарна комисија за административно-територијални реформи во Република Албанија“ и бара од комисијата да го поддржи барањето на Македонците за формирање посебни општини Голо Брдо и Гора.
– Во резолуцијата предложена од нашата страна стои дообјаснување дека во областа Голо Брдо, административните единици Требиште и Острени со претходниот закон се укинати и припоени кон општината Булќиза, додека административната единица Стеблево е кон општината Либражд. Во областа Гора, административните единици Шиштавец и Запот се дел од општината Кукс. Областите Голо Брдо и Гора се населени со македонско национално малцинство и имаат посебни карактеристики, а со формирањето на општината Голо Брдо и Гора ќе се заштити етничкиот, јазичниот, културниот и верскиот идентитет на македонското национално малцинство на овие простори. Истовремено, ќе се зајакне економијата на жителите и ќе се овозможи развој на областите Голо Брдо и Гора – посочува Ѓурѓај.

Според него, ФУЕН ја повикува Владата на Република Албанија да го почитува Законот за малцинства, донесен на 13 октомври 2017 година, и да донесе прописи предвидени со овој закон. Исто така, го повикува владиниот комесар за заштита од дискриминација да работи на конкретно спроведување на сите одредби од Законот за малцинствата, а Владата да го прогласи 21 мај за ден на националните малцинства во земјата.
Македонско друштво „Илинден“-Тирана од 16 мај 2015 година е рамноправен член на ФУЕН, со што стана прво друштво на Македонци надвор од матичната држава во Европа, кое е дел од ова асоцијација и е редовен учесник на конгресите и во другите активности.

На 30 октомври отворање на македонскиот културен центар во Бугарија

Македонското меѓународно движење за човекови права помогна и најави отворање на македонскиот културен центар „Никола Вапцаров“ во Горна Џумаја (градот преименуван во Благоевград од Бугарија), во Пиринска Македонија. Официјална церемонија ќе се одржи на 30 октомври. Културниот центар ќе го управува Македонското здружение за заштита на основните индивидуални човекови права, организација што се залага за правата на угнетуваното македонско малцинство во Бугарија.
Тие ги повикуваат организациите за заштита на човековите права, медиумите, новинарите, политичките партии и сите што се навистина заинтересирани да ги бранат човековите права и да го осудат систематското прекршување на правата на Македонците.
– Ве повикуваме, како набљудувачи и поддржувачи, да присуствувате на церемонијата на 30 октомври – соопшти ММДЧП и додаде дека Македонците се соочени со најсериозната закана за нашиот идентитет и постоење како Македонци во скорашната историја.