Џанг Ѕуо, амбасадор на НР Кина во Македонија

Во моментов, нашиот свет претрпува забрзани промени невидени во текот на еден век. Пандемијата на векот сè уште се одолговлекува со случаите што се зголемуваат овде и таму, а геополитичката средина останува напната. Украинската криза генерираше ефект на прелевање. Глобалните финансиски, прехранбени и енергетски кризи се мешаат една со друга. Некои земји отворено предизвикуваат поделба, конфронтација и раздвојување, светот повторно застанува на крстопат. Кинескиот претседател Си Џинпинг одржа важен говор за време на Самитот на Г20 во Бали, давајќи кинески одговори на прашањата на времето и внесувајќи вредна доверба на меѓународната заедница.

Соочен со грижите и очекувањата на светот, претседателот Си Џинпинг уште еднаш го изнесе гласот на Кина и ги даде одговорите на Кина, повикувајќи ги сите земји да воспостават консензус за градење заедница со заедничка иднина за човештвото и да се залагаат за филозофијата на мир, развој, соработка , и победнички исходи. Треба да ја замениме поделбата со единство, да ја замениме конфронтацијата со соработка, да го замениме исклучувањето со вклучување и да промовираме глобален развој кој е поинклузивен, поотпорен и покорисен за сите економски и финансиски ризици. Глобалниот развој би бил невозможен без мирно и стабилно меѓународно опкружување.Кина ја предложи Глобалната безбедносна иницијатива (GSI) да работи со сите страни за да го брани духот на повелбата на ОН, постапувајќи според принципот за неделива безбедност, да ја поддржуваат визијата за заедничка, сеопфатна, кооперативна и одржлива безбедност, да се залагаат за решавање на конфликтите преку преговарање и решавање на споровите преку консултации и да ги поддржат сите напори кои придонесуваат за мирно решавање на кризите.

Како одговор на контраструјата на поделеноста и конфронтацијата во светот, претседателот Си Џинпинг посочи дека сите членки на Г-20 треба да ја преземат одговорноста вродена во тоа што се главни меѓународни и регионални играчи и треба да водат со пример во поддржувањето на нејзината основачка цел за единство и соработка и принципот на консензус. Поделбата и конфронтацијата не служат ничии интереси. Само солидарноста и заедничкиот развој се вистинскиот избор. Кина цврсто го поддржува меѓународниот систем со Обединетите нации во неговото јадро и активно ги поддржува Обединетите нации во играњето централна улога во меѓународните работи. Додека светската популација достигнува 8 милијарди, г-дин Антонио Гутереш, генерален секретар на ОН даде изјава на 15-ти ноември дека проблемот со нееднаквоста во светот се влошува, а човечкото семејство расте поделено. Кога се сретна со г. Антонио Гутереш во Бали, претседателот Кси Џинпинг истакна дека „неопходно е да се продолжи со посилен, позелен и порамномерен глобален развој и да дозволиме секоја земја и поединец да имаат поголема корист и на поправеден начин од развојните резултати. Кина ќе даде цврста поддршка за работата на ОН. ”

Како одговор на безбедноста на храната и енергијата, најитните предизвик во глобалниот развој, претседателот Си Џинпинг остро посочи дека основната причина за тековните кризи не е производството или побарувачката, туку прекинатите синџири на снабдување и меѓународната соработка. Начинот на решавање на кризата ги отпушта синџирите на снабдување и развива отворен, стабилен и одржлив пазар на стоки.Кина одлучно се спротивставува на обидот да се политизираат прашањата за храна и енергија или да се користат како алатки и оружје, предлага да се обезбеди неопходна поддршка за земјите во развој во производството,собирање, складирање, финансирање и технологија и ја предложи иницијативата за меѓународна соработка за глобална безбедност на храната. Со текот на годините, Кина даде голем придонес за глобалната безбедност на храната и енергијата. Оваа година, Кина предложи, заедно со шест партнери, вклучувајќи ги Индонезија и Србија, Иницијативата за меѓународна соработка за еластични и стабилни индустриски и снабдувачки синџири, им се придружи на другите земји во повикот за воспоставување на глобално партнерство за соработка за чиста енергија и го предложи Иницијатива за меѓународна соработка за глобална безбедност на храната во Г20. Очекуваме продлабочување на соработката со сите страни во овие области.

Како одговор на огромните предизвици за нашиот развој, претседателот Си Џинпинг илустрираше длабоко дека просперитетот и стабилноста не можат да бидат можни во свет каде што богатите стануваат побогати додека сиромашните се посиромашни. Модернизацијата не е привилегија резервирана за ниту една земја. Фаворитите во развојот треба искрено да им помагаат на другите да се развијат и да обезбедат повеќе глобални јавни добра. Кина предлага да се изгради глобално партнерство за економско закрепнување и јасно ја поддржува Африканската унија да се приклучи на Г20. Претседателот Си Џинпинг, исто така, се фокусираше на глобалната дигитална трансформација и предложи заедничко градење на глобален дигитален економски модел кој ќе содржи инклузивна рамнотежа, координација и инклузивност, соработка меѓу двете страни и заеднички просперитет. Кина го предложи Акциониот план на Г20 за дигитални иновации и соработка. Со нетрпение очекуваме да работиме со сите страни за да поттикнеме отворена, правична и недискриминаторска средина за дигитална економија за да се намали дигиталниот јаз север-југ. Сето ова покажува дека претседателот Си Џинпинг отсекогаш се грижел за земјите во развој и го имплементирал концептот на заедницата за „вистинскиот развој е заеднички развој на сите земји“ во дипломатските дејствија, што беше топло одгласено од земјите во развој.

Соочувајќи се со турбулентната и испреплетена меѓународна ситуација, претседателот Кси Џинпинг отиде во Бали за да присуствува на самитот на Г20 по успешното завршување на 20-от национален конгрес на Комунистичката партија на Кина, одржа важни говори во мултилатерални прилики, одржа билатерални разговори со лидерите на различни земји, пренесе силен сигнал дека Кина ќе го промовира светскиот мир и развој и продлабочување на отворањето и соработката како и секогаш. Како важен дел од светското население од 8 милијарди, Кина секогаш ќе инсистира на одржување на светскиот мир, промовирање заеднички развој, промовирање на градење заедница на заедничка иднина за човештвото, обезбедување повеќе можности за светот со модернизација во кинески стил, инјектирање посилен поттик за меѓународна соработка и давање поголем придонес за напредокот на човештвото.

Автор: Џанг Ѕуо, амбасадор на Кина во Македонија