Фото: Игор Бансколиев

Врховните судии ја потврдија затворската пресуда за предметот „Рекет“ каде на Катица Јанева ѝ беше одредена седумгодишна затворска казна, а на Бојан Јовановски му беше изречена деветогдишна затворска казна. Ова е трета инстанца која одлучуваше по овој предмет, по Кривичниот суд и Апелација, а сите донесоа идентична одлука.

– Врховниот суд ја информира јавноста дека на 1 јуни 2022 година постапуваше по предметот познат во јавноста под името „Рекет“, оформен по поднесените барања за вонредно преиспитување на правосилна пресуда поднесени од осудените Бојан Јовановски и Катица Јанева и одлучи барањата да ги одбие – соопштија од Врховен суд.

Обвинетите Јанева и Јовановски сметаа дека има суштествени повреди во постапката поради кои бараа предметот да се врати на повторно судење.