Италијанската полиција, по низа контроли низ земјата, откри повеќе од 300 вработени во здравствениот сектор кои ја прекршиле обврската за вакцинација против коронавирус, јавуваат агенциите.

Полицијата до јавното обвинителство ги проследила имињата на 135 лекари, фармацевти и друг персонал во болницата, вклучително и медицински сестри.

Полицијата затвори и шест амбуланти и две аптеки во кои вработените продолжија да работат иако претходно им беше изречена забрана за работа. Увиди се вршени од ноември, а оттогаш полицијата истражила околу 6.600 институции и други локации, пренесуваат тамошните медиуми.

Италијанската влада уште во април воведе задолжителна вакцина за здравствените работници, а во ноември ја продолжи обврската на административниот персонал во здравствените установи. Почнувајќи од 15 декември, за медицинскиот персонал потребна е и трета, засилена доза од вакцината против коронавирус.