Европската агенција за лекови (ЕМА) препорача денеска условно издавање лиценца за ставање во промет на оралниот антивирусен лек Паксловид од компанијата „Фајзер Европа“.

Лекот се состои од две активни супстанции и две таблети, а може да се користи за лекување на ковид-19 кај возрасни на кои не им треба дополнителен кислород и на кои им е зголемен ризикот болеста да стане сериозна, велат од ЕМА.

Тоа е првиот антивирусен орален лек препорачан во ЕУ за третман на ковид-19 и се очекува да биде ефикасен и против инфекција со делта и против варијантата на коронавирус омикрон.

Клиничките студии покажуваат дека пациентите кои примиле Paxlovid во рок од пет дена од почетокот на симптомите останале на хоспитализација и без смртни случаи.

Од ЕМА додаваат дека безбедносниот профил на лекот е поволен, а несаканите ефекти се претежно благи, со предупредување дека може да влијае на дејството на другите лекови.