Ознака: kovid-19

СЗО: Светот изгуби скоро 337 милиони години од човечките животи поради...

Пандемијата со ковид-19 предизвика загуба на речиси 337 милиони години од човечките животи во првите две години, бидејќи милиони луѓе починаа прерано без да...

Повеќето смртни случаи од ковид-19 може да бидат резултат на сосема...

Светската здравствена организација (СЗО) повеќе не го класифицира ковид-19 како вонредна глобална здравствена опасност, но научниците сè уште работат напорно за да разберат повеќе...

Комисијата за заразни болести предлага укинување на сите задолжителни мерки за...

Комисијата за заразни болести ќе му препорача на Министерството за здравство и на Владата да бидат укинати сите задолжителни мерки за ковид-19, а тоа...

СЗО прогласи крај на пандемијата на коронавирусот

Светската здравствена организација (СЗО) прогласи крај на пандемијата на коронавирус, откако денеска соопшти дека заразата веќе не е глобална здравствена вонредна ситуација. Пред три години,...

Ковид-19 останува со нас, но светот полека излегува од пандемијата, вели...

Вирусот ковид-19 останува со нас, но светот почнува да излегува од вонредната фаза на пандемијата, изјави шефот на Светската здравствена организација (СЗО), Тедрос Аданом...

Уште што непознато ни донесе пандемијата на ковид-19?

Пандемија на ковид-19 беше прогласена во март 2020 година и, еве, по цели три години, ова тешко и досега непознато поглавје на здравствена криза...

Ковидот губи сила, последиците остануваат: Многу млади со перикардитис, висок притисок,...

Докторот објаснува дека компликации со здравјето може да се јавуват и шест месеци по прележан ковид-19, зависно од тоа како и колку организмот успеал...

СЗО ги промени препораките за вакцини против ковид-19

Светската здравствена организација (СЗО) ги промени препораките за вакцини против ковид-19, сугерирајќи дека високоризичните популации треба да добијат дополнителна доза 12 месеци по последниот...

СЗО: Откривањето на потеклото на Ковид-19 е морален и научен императив

Откривањето на потеклото на Ковид-19 е морален и научен императив и сите хипотези мора да се истражат, изјави генералниот директор на Светската здравствена организација...

Одобрен првиот домашен тест што открива и ковид и грип

Американската Агенција за храна и лекови (ФДА) го одобри првиот домашен тест што може да открие и ковид и грип. Тестот користи брис од нос...