Фото: Пиксабеј

Хибридната верзија на коронавирусот, која ја комбинира верзијата омикрон со вирусот Вухан, била развиена од истражувачи од Универзитетот во Бостон во октомври, тврди Игор Кирилов.

– Во октомври, Универзитетот во Бостон разви химеричен коронавирус врз основа на варијантата омикрон и оригиналниот вид Вухан. Хибридниот вирус развиен од Американците уби 80 отсто од заразените лабораториски животни, предизвикувајќи атипични невролошки симптоми и значителни повреди на белите дробови – рече шефот на руските војници за нуклеарна, биолошка и хемиска заштита генерал-полковник Игор Кирилов на прес-конференција во пресрет на деветтата конференција на Конвенцијата за биолошко оружје (BWC), пренесе ТАСС.

Според Кирилов, „Бостонскиот експеримент“ покажува дека има недостиг од владина контрола во истражувањето на генетскиот инженеринг и синтетичката биологија во САД.

– И покрај високите биолошки ризици, истражувањето е спроведено со средства на американската влада, но без соодветно одобрение од националната биолошка служба за безбедност – посочи тој.