На светските пазари курсот на европската валута во однос на доларот порасна минатата недела, откако американските и европските централни банки повторно ги зголемија каматните стапки и најавија дополнително зголемување на цената на парите. Индексот на доларот, кој го покажува движењето на американската вредност во однос на другите шест најважни светски валути, минатата недела падна за 0,2 отсто, на 104,69 поени.

Истовремено, доларот ослабе за 0,4 отсто во однос на европската валута, па цената на еврото достигна 1,0585 долари. Курсот на доларот во однос на јапонската валута остана речиси непроменет на неделно ниво, на 136,60 јени. Инвеститорите беа фокусирани на ФЕД, кој го забави темпото на зголемување на каматните стапки на последниот состанок оваа година.

По серијата зголемувања од 0,75 процентни поени, минатата недела ФЕД ги зголеми каматните стапки за 0,50 поени, на опсег од 4,25 до 4,50 отсто, нивно највисоко ниво во последните 15 години. Дополнително, проценките на челниците на централните банки укажуваат дека каматните стапки ќе се подигнат на повисоки нивоа од очекуваното и дека тие ќе останат на тие нивоа подолго од очекуваното.

Имено, челниците на централната банка проценуваат дека крајната каматна стапка, на која ќе запре циклусот на зголемување на каматните стапки, ќе достигне 5,1 отсто, додека во септември очекуваа 4,6 отсто. Тоа значи дека ФЕД и во следната година ќе ги зголеми каматните стапки за вкупно 0,75 процентни поени, во опсег од 5 до 5,25 отсто.

Лидерите на ФЕД очекуваат прво намалување на каматните стапки дури во 2024 година, за еден процентен поен.

Во последниве месеци, инфлациските притисоци донекаде се намалија, но во средата претседателот на ФЕД Џером Пауел рече:

„Податоците за инфлацијата во октомври и ноември се добредојдени индикации за забавување на растот на цените“. Сепак, ќе ни требаат значително повеќе докази дека инфлацијата е на постојана надолна траекторија“.

А поради зголемувањето на каматните стапки забавува и растот на економијата. ФЕД проценува дека бруто домашниот производ (БДП) ќе порасне за 0,5 проценти следната година, како и оваа година, но шефовите на неколку големи американски банки деновиве изјавија дека економијата следната година би можела да западне во рецесија.

Минатата недела европските, швајцарските и британските централни банки ги зголемија каматните стапки за 0,50 процентни поени. На редовната седница челниците на Европската централна банка најавија дека ќе биде потребно дополнително значително зголемување на каматните стапки за да се потисне инфлацијата –  пренесува Индекс.хр.