Фото: пиксабеј

Вселенскиот центар Саксаворд во Шкотска ја отстрани втората од трите пречки за лиценцирање за да го изврши првото лансирање ракета. Последниот чекор е дозволата за лансирање. Британскиот вселенски центар презеде нов чекор кон испраќање сателит во орбитата, откако регулаторите му дадоа лиценца за безбедно да се обезбеди, отворајќи го патот за неговото прво лансирање во текот на годинава.
Британската управа за цивилно воздухопловство издаде дозвола за локацијата Саксаворд, која се наоѓа на островите Шетланд, во близината на северниот брег на Шкотска. Тоа значи дека шкотскиот вселенски центар ја отстрани втората од трите пречки за лиценцирање што мора да ги отстрани пред да може да го изврши своето прво лансирање ракета. Последниот чекор ќе биде дозволата за лансирање.
Саксаворд, кој кон крајот на минатата година стана првиот лиценциран вселенски центар за вертикално лансирање во Велика Британија, се здружи со германската фабрика за ракети од Аугсбург за првата мисија. Првото лансирање го очекуваат во третиот квартал.
– Како единствен целосно лиценциран вселенски центар за вертикално лансирање во Западна Европа, сега се подготвуваме да направиме вселенска историја со почетокот на операциите за орбитално лансирање. Првото лансирање се очекува во третиот квартал од оваа година – изјави Френк Странг, извршен директор на Саксаворд.
Се предвидува дека вселенскиот пазар ќе вреди повеќе од еден трилион долари до 2030 година, бидејќи компаниите низ светот планираат да стават голем број нови сателити во орбитата. Напорите на Велика Британија да се зацврсти во лансирањето на сателити претрпеа голем удар на почетокот на минатата година, кога ракетата „Вирџин орбит“ не успеа по лансирањето од модифицираниот авион „боинг 747“, кој полета од Њукеј во југозападна Англија.