фото: Маја Јаневска-Илиева

Собранието денеска го даде на натамошна постапка предлогот за измени на законот за енергетика, чија цел е намалување на цената на струјата од 1 јули. За законот ќе расправа матичната Комисија за економски прашања, труд и енергетска политика која ќе заседава во 17.30 часот, а потоа и Законодавно-правната комисија.

Потпретседателката на Собранието Весна Бендевска рече дека продолжението на осмата собраниска седница, на која треба да биде донесен законот, ќе биде дополнително закажано.

Предлагачи на предлог на закон за дополнување на Законот за енергетика, по скратена постапка се Бојан Стојаноски, Изет Меџити, Љупчо Пренџов, Марија Митева, Мимоза Муса, Силвана Ангелевска и Тони Јаревски.

Со законот предвидено е во наредните шест месеци да се спречи нагорен тренд на цената на струјата, а од јануари 2025 година да се намали цената на електричната енергија и за домаќинствата и за индустријата.

Како што беше појаснето, со поднесениот предлог, цената на електричната енергија нема да се зголеми за првата и втората група потрошувачи, додека за третата и четвртата тарифна група зголемувањето ќе биде од еден до два отсто.

На собраниската седница беа верификувани и мандатите на Драган Недељковиќ, Велика Стојкова Серафимовска, Сергеј Попов, Емилија Ангелова, Весна Ѓорѓиева, како и Дијана Илиевска од коалицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ, но и Фериде Хаџиу и Каљтрина Беќири од коалицијата Вреди.

Новите пратеници доаѓаат на местата на Мицкоски и на министрите Гордана Димитриеска Кочоска, Љупчо Димоски, Изет Меџити, Владо Мисајловски, Иван Стоиљковиќ, Александар Николоски и на Фатмир Лимани.