Фото: Пиксабеј

Фосили од летачки рептил, стари 200 милиони години, се пронајдени во ридовите Мендип во Сомерсет, Англија. Станува збор за животни што личеле на гуштери и биле толку мали што се вклопуваат во вашата дланка, но кои се сметаат за блиски предци на крокодилите и на диносаурусите.
Мајк Которн, студент на магистерски студии на Универзитетот во Бристол, го пронашол фосилот во каменолом за варовник во југозападна Англија. Постоењето на овие видови во варовник покажува дека тие паднале или дека нивните коски со текот на времето завршиле во пештери и пукнатини.
– Сите животни беа мали. Се надевав дека ќе најдам коски или заби од диносаурус, но најдов сè освен тоа – рече Которн.
Студијата го детализира откривањето на два вида кунеосаурус, еден со голем и еден со мал распон на крилјата, кои се состоеле од кожа растегната преку зголемени странични ребра. Оваа извонредна адаптација им овозможила слободно да се движат од дрво на дрво, слично на постојниот летачки гуштер Драко, кој живее во Југоисточна Азија. Овие мали влечуги, кои најверојатно се хранеле со инсекти на дрвјата и на земјата, можеле да полетаат кога биле исплашени или кога барале плен, а потоа да слетаат на 10 метри.

Додека истражувал фосили, Которн наишол на необични влечуги во карпите на каменолом за варовник. Оваа област порано беше најголемиот суптропски остров во тоа време познат како островот Мендип Палео. Овој остров, кој некогаш имал површина од 30 километри, нуди увид во богатството на мали влечуги што живееле за време на доцниот тријас.
Фосилите му припаѓале на трилафисорус вариоденс, кој имал специфична структура на забите, како и на водниот пакистрофиус, кој веројатно имал живот сличен на оној на денешната видра и се хранел со ракови и мали риби.
– Беше тешко да се идентификуваат фосилните коски, од кои повеќето беа одвоени, а не беа во скелетот. Сепак, има многу компаративен материјал, а Мајк Которн можеше да ги спореди изолираните вилици и други коски со поцелосни примероци од други локации околу Бристол – рече професорот Мајк Бентон.
И покрај недостигот од коски од диносауруси во оваа колекција, експертите веруваат дека тие сè уште може да се најдат во други области со споредлива геолошка старост околу Бристол.