„Ковачески мјузик“ е меѓународен музички проект започнат од Климе Ковачески, кој го прикажува вродениот необработен талент на уметниците преку впечатливи уникатни соработки и партнерства

„Kовачески мјузик“ го најави официјалното објавување на својот деветти албум за помалку од две години. Од 2022 година, „Ковачески мјузик“ вклучува уметници од целиот свет на девет уникатни албуми, вклучувајќи го и новоиздадениот „Invisible Torrent“, што го означува деветтото албумско издание од овој меѓународен музички проект со седиште во Флорида од 2022 година.
Климе Ковачески е познат од многумина како готвач и консултант од светска класа на претприемачи во ресторани и други прехранбени услуги. Иако е човек со многу таленти, Ковачески има трајна љубов кон музиката, која вклучува учество во два бенда во 1980-тите, „Анастасија“ и „Падот на Византија“.
Еден од неговите страсни проекти е „Kовачески мјузик“, глобален музички проект во кој има голем број етаблирани и појавни артисти со песни на албуми како што се „Wounds“, „Horizon“, „The Demo Versions“, „Offering“, „Collective“, „Bridges“, „Dualities“, and „Forces“.

На најновиот албум „Invisible Torrent“, „Ковачески мјузик“ создаде десет прекрасни синглови. Лентите што ги вклучуваат „Invisible Torrent Pt. 1“, „Invisible Torrent Pt. 2“, „Fragility“, „Burns“, „Acceptance“, „Rider“ и „Fate“ се длабоки и потресни. Албумот во целост е посветен на креативниот процес. Етеричната вокалистка и виолинистка Тихана Николиќ е дел од нумерите „Invisible Torrent Pt. 1“ и „Invisible Torrent Pt. 2“.
– Многу сум благодарна за можноста уште еднаш да работам со Климе Ковачески, неговата музика отвора порта кон суштината на животот. Работењето на песните на „Invisible Torrent“ беше катарзично патување. Текстот го отсликува внатрешниот немир што човек го доживува по трајниот процес на искоренување, кој сè уште опфаќа длабок копнеж по своите корени. Во македонската верзија се обидов да ги истакнам тоа внатрешно достоинство и копнеж за татковината преку повеќе фолклор како мелодии и хорски хармонии поткрепени со етнички ритми. Меѓутоа, во интернационалната верзија, музиката е многу подинамична, повеќе фокусирана на ефектите на откорната немирна душа. Додека значењето на стиховите преовладува, англискиот јазик ја замаглува нивната меланхолија и се фокусира преку тековните вокални мелодии на надминување на метаморфозата како плима – истакна Николиќ, изразувајки ја големината на проектот.

Според Ковачески, песната „Invisible Torrent“ има големо значење.
– Песната „Invisible Torrent“ означува враќање на моите македонски корени. Како таков, сакав пејач од Балканот, како и некој што може да ја интерпретира музиката низ космополитски мисловен процес. Тихана Николиќ одговара на посакуваниот профил на двата фронта: Хрватка што живее во Германија повеќе од една деценија и, уште поважно, музичар и вокал од светска класа – посочува Ковачевски.
„Ковачески мјузик“ е меѓународен музички проект започнат од Климе Ковачески, кој го прикажува вродениот необработен талент на уметниците преку впечатливи уникатни соработки и партнерства.

С.Ј.