Најмоќните пасоши за 2021 година

Според „Си-ен-ен“, цитирајќи го извештајот на компанијата „Хенли и партнерите“, која ги рангира патните документи на 199 земји од 2006 година, Јапонија повторно е на врвот на листата, бидејќи „индексот на пасошот“ не ги зема предвид привремените ограничувања.
Јапонскиот пасош нуди можност за патување без виза или автоматско добивање виза за 193 дестинации во светот. Според истражувачите, во првиот квартал од 2021 година, меѓународната мобилност сè уште била само 12 проценти од нивото пред пандемијата, што значи дека „јазот помеѓу теоретскиот и реалниот пристап за патување што го нудат дури и добри пасоши е сè уште значителен“.
Во реалноста, носителите на јапонски пасоши во моментов имаат бесплатен пристап до помалку од 80 дестинации, колку што имаат оние што „поседуваат“ пасош од Саудиска Арабија, што се наоѓа на 71-то место на списокот.
Во моментов, Саудијците можат навистина слободно да патуваат само во 58 земји.
Списокот на топ 10 пасоши останува практично непроменет бидејќи влегуваме во втората половина на годината. Сингапур е на второто место со можност за влез во 192 земји, по што следува Јужна Кореја, која го дели третото место со Германија, со можност за влез во 191 земја. Финска, Италија, Луксембург, Шпанија се на четвртото место, Австрија и Данска се на петтото место, додека Франција, Ирска, Холандија, Португалија и Шведска се на шестото место заедно.

Соединетите Американски Држави и Велика Британија се на седмото место, заедно со Швајцарија, Белгија и Нов Зеланд.
Моќта на пасошите во САД и во Велика Британија постепено опаѓа од 2014 година. Во теорија, носителите на пасоши во САД и во Велика Британија можат да одат на 187 дестинации, но во реалноста имаат пристап до околу 60 и 61 дестинација, соодветно.
Чешка, Грција, Малта и Норвешка се на осмото место, Австралија и Канада се на деветтото место, а Унгарија на десеттото место.
Што се однесува до крајниот дел од листата, најлоши позиции зазедоа земјите чии пасоши дозволуваат безвизен влез во помалку од 40 земји низ целиот свет. Тоа се: Северна Кореја, Непал, палестинските територии, Сомалија, Јемен, Пакистан, Сирија, Ирак и Авганистан.
Македонија е рангирана на 46-то место и влегува во 126 земји. Србија го зазеде 38-то место и пасошот на Србија дозволува влез во 139 земји без виза. На 12-то место е Словенија, чиј пасош дозволува влез во 182 земји без виза, додека Хрватска е на 17-то место, со бесплатен влез во 173 земји. Црна Гора е на 47-то и со нејзиниот пасош ги отвора вратите на 124 земји и Босна и Херцеговина се најде на 53-то и има слободен влез во 117 земји и територии.