Медицински совет

Доколку претпочитате доцни вечери, би било добро да знаете како влијае тоа на вашата тежина, но и на здравјето. Не случајно многу светски диети пропагираат една едноставна вистина: не јадете по 18 часот. Ова правило не е универзално, но научниците и медицинските лица навистина докажаа дека прејадувањето во текот на ноќта доведува до значително зголемување на телесната тежина.
Ноќе, телото се одмора, а кога јадеме нешто навечер, цревата, кои речиси спијат, се обидуваат најдобро, иако не се во состојба, да се справат со храната. Вишокот јаглехидрати во текот на ноќта доведува до големо ослободување на инсулин, се нарушува прераспределбата на шеќерот во црниот дроб и масното ткиво, а маснотиите се таложат во телото.
Јадете балансирани оброци во текот на денот, приближно пет пати. Следете разновидна диета и количества протеини, масти и јаглехидрати. Исто така е важно да се најде алтернативен начин за справување со стресот, како вечерни прошетки, спорт, јога, гледање серии…