Строги правила што кралското семејство треба да ги почитува

Познато е дека британското кралско семејство има строги правила што мора да ги почитуваат сите негови членови. Но овој задолжителен протокол важи и за најмладите членови на семејството. Од специфична исхрана до забранети друштвени игри, најпопуларното семејство во светот има повеќе случајни правила отколку што очекувате. Ова се некои од најчудните, најстроги традиции што кралското семејство треба да ги следи.

Кога кралицата стои, сите треба да бидат станати, тоа е протокол што секој треба да го почитува.

Кога вечераат како семејство, откако кралицата ќе заврши со својот оброк, сите треба да престанат да јадат.

Бракот доаѓа со ново име. Членовите на кралското семејство земаат ново име кога се во брак.

Потребно е одобрување пред запросување. Според законот за кралски бракови од 1772 година, кралските потомци мора да побараат одобрување од монархот пред да се свршат.

Кралицата ја избира тијарата што невестата ќе ја носи на свадбата.
До 2011 година на член на кралското семејство му беше забрането да се венча со римокатолик. Сега, семејството може да прави свадба со некој од која било вера.
Семејството не може да има политички ставови. Ниту им е дозволено да гласаат или да зборуваат јавно за политика. Ниту пак можат да се кандидираат за функции. Бидејќи гласањето не е дозволено, на членовите на кралското семејство не им е дозволено да извршуваат какви било политички функции.

„Монопол“ е забранета друштвена игра меѓу семејството. Веројатно најчудното правило е тоа што на кралското семејство не му е дозволено да игра „Монопол“.
Кога патуваат, сите членови на кралското семејство мора да имаат црна облека при рака, во случај на ненадејна смрт додека се на пат.

На двајца наследници не им е дозволено да патуваат заедно. Откако принцот Џорџ наполни 12 години, тој и Вилијам ќе мора да летаат одделно.
Семејството не смее да потпишува автограми или да прави самослик.
Кралското семејство не смее да јаде школки. Школките никогаш не се на нивното мени, затоа што е поверојатно да предизвикаат труење од храна.

Тие не можат да носат крзно. Во 12 век, кралот Едвард Трети им забранил на сите кралски лица да носат крзно – но ова правило постојано било прекршувано.
Кралицата секогаш носи ракавици. Врз основа на бројот на раце со кои треба да се поздрави, има смисла дека нејзиното кралско височество се определува за ракавици за време на јавни ангажмани – таа не сака да се разболи!

Има строг кодекс на облекување. Кралското семејство мора да се придржува до строгиот кодекс на облекување. Кодексот на облекување е скромен и никој од членовите на семејството не е забележан во секојдневна облека. Дури и принцот Џорџ има кодекс на облекување. Тој секогаш носи кратки шорцеви, никогаш панталони.
За менито за појадок на кралицата не може да се преговара. Секое утро, кралицата има чај за англиски појадок со корнфлејкс.

Семејството мора да прифати подароци. Од нив се бара благодатно да прифаќаат многу (и бизарни) подароци што им се даваат редовно.

Кралицата инсистира да помине една недела подготвувајќи се за Божиќ. Годишната прослава на Божиќ на семејството се одржува на имотот „Сандрингем“ во Норфолк и таа пристигнува една недела порано за да се подготви.

Семејството не отвора подароци на Божиќ. На Божиќ традиционално одат на миса во црквата „Света Марија Магдалена“, а потоа на семеен ручек. Не им е дозволено да отвораат подароци на најсреќниот христијански празник.

Лукот не е дозволен во Бакингемската палата. Се шпекулира дека кралицата го мрази лукот, па затоа во Бакингемската палата не се прават јадења со состојката.
Ниту компири, ориз и тестенини. Кралицата има строги правила против јадењето компири, ориз или тестенини за вечера.

Од кралското семејство се очекува да научат повеќе јазици. Принцот Џорџ веќе научи да брои на шпански јазик.

Не можете да ѝ свртите грб на кралицата. Откако ќе завршите со разговорот со кралицата, таа прва заминува – никој не смее да ѝ сврти грб.
Гардеробата на кралицата мора да биде светла. Кралицата е позната по својата светла облека во неонска боја, бидејќи сака да биде сигурна дека лесно може да се забележи во голем број луѓе.

Нема да видите член на кралското семејство да ја обои косата светлорозово или пренагласено да ги нашминка очите. Палатата претпочита кралските жени да носат природен изглед на коса и шминка за јавни настапи.
Кралицата ја користи својата чанта за да испрати суптилни сигнали до нејзиниот персонал. Ако ја помести чантата од левата рака на десната, тоа е нејзино навестување дека е подготвена да го заврши својот разговор.
А кога ќе ја стави чантата на маса, вечерата официјално завршила.
Ако кралицата е на вечера и ја стави чантата на масата, вечерата треба да заврши во рок од пет минути.

Воените униформи се носат на свечени настани.
Прекарите се целосно забранети.
Кралицата нема возачка дозвола. Кралицата е единствената личност во Велика Британија што може да вози без возачка дозвола и регистарски таблички.
На кучињата на кралицата секогаш им се приготвуваат гурмански оброци.
Дипломатското облекување е задолжително. Кога ги посетуваат странските земји при формални посети, важно е членовите на кралското семејство да вметнат некој детаљ од локалната култура во нивната гардероба. Брош со јаворов лист во Канада или палто „шервани“ во Пакистан.