фото: Пиксабеј

Со учество на 12 македонски поетеси, поети и писатели од сите генерации, од 5 до 7 мај во Софија ќе се одржи 13-тото издание на „Македонската книжевна визита во Софија“, чија цел е афирмација на македонската литература во соседна Бугарија и вмрежување и соработка меѓу македонските и бугарските поети и издавачи.

Организатор на оваа веќе традиционална манифестација е Книгоиздателството „Макавеј“ од Скопје во соработка со Македонскиот културно-информативен центар во Софија, а проектот е помогнат од македонското Министерство за култура.

Годинашната „Тринаeсетта македонска книжевна визита во Софија“ ќе започне со книжевниот портрет на современиот македонски поет, реномиран преведувач и универзитетски професор д-р Зоран Анчевски, за чие поетско творештво ќе говори македонскиот поет и универзитетски професор д-р Владимир Мартиновски. На овој настан ќе бидат презентирани стихови од Анчевски на македонски и на бугарски јазик, а поздравна беседа ќе има и претседателката на Бугарскиот ПЕН-центар Здравка Евтимова.

Втората клучна содржина на Тринаесеттата македонска книжевна визита во Софија е и големиот бугарско-македонски поетски митинг на која оваа година ќе земат учество 12 македонски и бугарски поетеси: Надја Попова, Сузана В. Спасовска, Роза Бојанова, Наташа Сарџовска, Анжела Димчева, Сузана Мицева, Наталија Недјалкова, Ана Стојановска, Поли Муканова, Ива Дамјановски, Емилија Авгинова, Биљана Стојановска, Виолета Христова, Гордана Стојковска Јовиќ и Маја Панајотова. Притоа ќе биде промовирано и специјалното антологиско издание на „Макавеј“ – панорамата на современи бугарски поетеси со наслов „Лирските музи на Бугарија“. Ова издание ќе го промовираат македонскиот поет и литературен критичар Бранко Цветкоски и бугарската поетеса Роза Бојанова.

Традиционално и на оваа Македонска книжевна визита во Софија ќе биде доделена наградата „Македонски книжевен Дедал“ на бугарски автор-преведувач, кој во изминатиот период значајно придонесол за афирмацијата на македонската литература во Бугарија и за унапредување на соработката и книжевните врски меѓу писателите од двете земји. Годинашен носител на ова признание е преведувачот и писател Марјан Петров, кој во својот опус има близу дваесетина преведени книги од македонски писатели на бугарски јазик.

Во рамките на Тринаесеттата македонска книжевна визита во Софија ќе биде промовирана и книгата „Создавање“ од познатиот македонски дипломат, општественик и писател Марјан Ѓорчев, која неодамна се појави и на бугарски јазик.

Пред крајот на манифестацијата оваа година, учесниците ќе ја посетат спомен-куќата на Пејо Јаворов.