Најголемиот цвет на светот може да порасне во големина на отворен чадор. Според податоците на Конгресната библиотека, растението со најголем цвет во светот се вика рафлесиа арнолди.
Овој редок цвет може да се најде во дождовните шуми на Индонезија. Може да порасне до 0,9 метри и да тежи до 6,8 килограми. Иако би било совршено овој голем цвет да има и опоен мирис, рафлесиа арнолди испушта мирис на расипано месо. Благодарение на мирисот, привлекува инсекти што го опрашуваат.
Според Конгресната библиотека, титулата најмало цвеќе на светот му припадна на волко, односно вулфиа глобоса. Ова е едно од водните растенија од фамилијата лемансеар, кое содржи 38 вида на најмалите и наједноставните цветни растенија. Ова растение во просек е долго 0,06 сантиметри и широко 0,036 сантиметри. Неговата тежина е приближно тежина на две зрна сол.