Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25901)

Дистрибуција на новиот филм на Столевски во Америка

Македонскиот филм „Домаќинство за почетници“, во режија и по сценарио на Горан Столевски, на „Лист продукција“ - Скопје, ќе биде дистрибуиран на територијата на...

„Арт-поинт Гумно“ завршува со ретроспективна изложба

Денеска, во 19 часот, во градската библиотека „Борка Талески“ во Прилеп ќе биде отворена ретроспективната изложба на документарни фотографии изработени од претставниците на реномираната...

Скриени симптоми на високиот крвен притисок

Медицински совет Високиот крвен притисок или хипертензија е еден од најголемите фактори на ризик за кардиоваскуларни и цереброваскуларни заболувања. Истражувањата покажуваат дека речиси 40 отсто...

Зошто зебрите имаат црно-бели линии?

Зебрите се едни од најинтересните животни во природата. Имаат тело како коњ, но дезенот на нивното крзно е карактеристичен и ги издвојува од сите...

Витаминот П нѐ штити од разни болести

Сигурно веќе сте слушнале за терминот „витамин П“. Ако не сте слушнале, издвојуваме сѐ што треба да знаете за овој релативно нов концепт во...

Времето ќе покаже дали на македонската книжевна сцена се случило ново...

Весна Мојсова-Чепишевска, приредувачка на новата антологија на младата македонска поезија Книгата „Ново раѓање на зборот: антологија на младата македонска поезија“, која ја приредија Весна Мојсова-Чепишевска...

Албанскиот етнички предизвик версус идеите за унитарна, стабилна и...

Погледи ЕВРОПЕИЗАЦИЈА НА БАЛКАНОТ На Балканскиот Полуостров дваесеттиот век, уморен од својата последна деценија, беше запишан со крвави букви во поновата историја на балканските народи. Раздори,...

Македонската армија се темели на слободарските и антифашистичките традиции од минатото

Конкретно современата македонска армија беше оформена во текот на 1992 година, кога беа донесени неколку историски одлуки и беа преземени неколку конкретни чекори. Најпрво,...

Потребно е обединување на македонскиот политички супстрат

Македонците без разлика на местото на раѓање, живеење или работење се составен и нераскинлив дел од македонскиот народ. Оттука, Македонија како заеднички именител и...

Нов предизвик за македонскиот јазик во ЕУ

Според новата методологија за преговарање, ги нема поглавјата 34 и 35. Поглавјето 34 за нас е многу битно. Тоа е делот - институции. Според...