Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25796)

Кинескиот претседател Си Џинпинг и американскиот претседател Џо Бајден разговараа за...

Кинескиот претседател Си Џинпинг и американскиот претседател Џо Бајден, неделава, поточно во средата, имаа искрена и длабинска размена на мислења за стратегиските и сеопфатни...

Аргументите во полза на Македонија избија на површина и од ЕУ....

Македонија веќе четири години е под притисок на бугарските уцени и вета за почеток на преговорите со Европската Унија. Сега влеговме во „повлечи-потегни фаза...

Работилница за применет и партиципативен театар

Во рамките на новиот проект „Артс хаб“, на културно-социјалниот простор „Центар Јадро“, се реализираше шестдневна интензивна работилница за применет и партиципативен театар. Во работилницата учествуваа...

Петте најинтелигентни видови на животни

Животни Луѓето се најинтелигентните суштества на оваа планета, но не се единствените. Имено, некои видови животни се многу интелигентни, а според научните истражувања се издвојуваат...

„Литера“ ќе откупи дела на илустратори од конкурсот „Свет со љубов“

Откуп на професионални илустрации ќе врши меѓународниот фестивал за литература и илустрација за деца „Литера“, во рамките на конкурсот за авторски илустрации на тема...

Патувачка поставка „Екологија на идеи“

Ви се обраќаме од името на италијанската организација „Ла драматурџи“, по повод организацијата на меѓународната изложба „Екологија на идеи“ во рамките на интернационалниот проект...

Спектакуларни фотографии од Уран направени со телескопот „Џејмс веб“

Телескопот „Џејмс веб“ на НАСА повторно импресионира со фотографии, а сега ја сними седмата планета на Сончевиот Систем - Уран, како и нејзините ледени...

Петто издание на „Резервен живот“

Од печат излезе петтото издание на „Резервен живот“ од Лидија Димковска, еден од најуспешните и најпреведувани романи во македонската книжевност. По објавувањето во 2012 година,...

Одличен концерт на џипси-панк бендот „Култур шок“

Најпрво голема благодарност до организаторите, но и до домаќините - МКЦ, за организацијата на концертoт на „Култур шок“, кој се одржа деновиве. И не...

Магијата на црно-белата фотографија

Црно-белата фотографија (позната и како монохроматската фотографија) е фотографија каде што секоја позиција на фотографијата може да прикаже различно количество светлина, но не и...