Животни

Луѓето се најинтелигентните суштества на оваа планета, но не се единствените. Имено, некои видови животни се многу интелигентни, а според научните истражувања се издвојуваат пет најинтелигентни животни.
Врани: Тие се сметаат за едни од најпаметните птици (заедно со папагалите). Тие исто така можат да научат да зборуваат, како и да бројат, да разликуваат сложени форми и да завршуваат задачи откако ќе им се покаже како. Научниците докажаа дека враните ги препознаваат луѓето дури и кога носат маски и се сеќаваат не само на поединци туку и на групи.
Стаорци: Колку и да се одвратни за некого, стаорците се многу интелигентни животни и во многу научни експерименти се користат со причина. Лабораториските стаорци знаат како да најдат излез од многу сложените лавиринти, а поседуваат и ментална способност наречена метакогниција, која, колку што е познато во моментов, ја имаат само луѓето и приматите.
Делфини: Тие се исклучително социјални животни. Тие можат да ги пронајдат и препознаат своите „роднини“ што се оддалечени со километри, а имаат и свој сложен јазик за комуникација. Што се однесува до комуникацијата со луѓето, тие лесно можат да научат рачни сигнали, да решаваат различни тестови што научниците ги смислуваат за нив, да го разберат концептот на броеви и можат да разберат и да одговорат на прашања за предмети дури и надвор од нивната непосредна близина.
Слонови: Мозокот на просечен слон тежи околу пет килограми или повеќе. Другите големи цицачи, како што се носорогот или нилскиот коњ, немаат толку голем мозок, а токму тој мозок е одговорен за тоа што слоновите можат да користат различни предмети и работи без претходно да бидат научени како да ги користат правилно. Тие го прават тоа користејќи ги својот интелект и интуиција. Тие знаат како да ја исчистат својата храна и користат различни алатки за да си помогнат да добијат или исчистат храна.
Примати – шимпанза и орангутани: Импресивната интелигенција на мајмуните долго време ги фасцинира луѓето. Тие можат сами да направат разни алатки, да ловат во групи и да решаваат сложени проблеми. Тие исто така можат да научат знаковен јазик, да го користат за значајно да комуницираат едни со други и со луѓето и да запомнат нечие име дури и ако не ја виделе таа личност со години.