Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25738)

Треба да имаме меѓународен поредок заснован на меѓународното право и на...

Џефри Сакс, влијателен американски економист, професор на универзитетот „Колумбија“ и советник на тројца генерални секретари на ОН, Кофи Анан, Бан Ки-мун и Антонио Гутереш,...

Македонија има свои интереси и своја политика, таа им припаѓа на...

Во оваа пригода сакам да извлечам и да изнесам неколку констатации со кои ќе го направам актуелен идеолошкиот и акциски профил на Гоце Делчев....

„Просветлување“ со Мајли

Нема ништо револуционерно во лигавите стихови од „Flowers“ на Мајли Сајрус, како што, на пример, имаше кога Мадона го објави албумот „Еротика“, со кој...

Секогаш сум за ангажиран театар, но не и за активизам по...

Дора Ружѓак-Подолски, режисерка и директорка на „Дубровнички летни игри“ Како една од најзначајните театарски режисерки во Хрватска, кои теми и проблеми ве интересираат најмногу? - Не...

Заедничката историја како чекор до заедничка држава

Државата, како и изминатите 70 и нешто години, треба да продолжи сама да си ги слави сопствените херои и важни датуми, со нужен пиетет...

Почнува клупското СП, деби на ново правило за ВАР

На турнирот првпат ќе се примени новото правило на ИФАБ, кое ќе им овозможи на гледачите на стадионот и пред телевизиските екрани да слушнат...

Големиот интерес донесе промена на местото на играње

ФУДБАЛ - ЗА ПРВИОТ МЕЧ НА СП 2023 Отворањето на годинашното Светско првенство за фудбалерки, мечот Австралија - Република Ирска, е преместено на поголем стадион...

Влијанието на аерозагадувањето врз мозокот

Сведоци сме на големото аерозагадување, кое не е актуелно само во овој момент туку со години се споменува како фактор што на нашите граѓани...

Давос 2023: Од големо ресетирање до голема фрагментација

По повеќе од половина век од првото издание на Светскиот економски форум (СЕФ), неговото 53-то издание во 2023 година повторно обедини важен дел од...