Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25731)

Учествувајте на меѓународниот поетски фестивал „Детско царство“

Отворен е меѓународниот конкурс за поетскиот фестивал „Детско царство“, наменет за учениците во основните училишта од Босна и Херцеговина, Србија, Црна Гора, Хрватска, Словенија,...

Стихови за безгрижните мигови на детството

БАЛКАНСКИТЕ ПИСАТЕЛИ ЗА ДЕЦА ВО „КОЛИБРИ“: ВИД ВИЦКО ВУКЕЛИЌ, РЕПУБЛИКА СРПСКА, БиХ Денеска ви претставуваме еден автор што како и сите добри поети за деца...

Светскиот првак ќе одигра девет меча за 18 дена

На СП во Хрватска се играше секој ден, а сега гледаме има по еден ден пауза по секој натпревар. Со по еден ден одмор...

Аз, буки, веди…, буква до буква во ред се реди

Мојата азбука: Стојан Тарапуза, писател за деца Азбукијада Аз, буки, веди.... Аз, буки, веди.... Буква до буква во ред се реди. А е на чело, Ш е на крајот, другите со нив го...

Почнува трката за медалите, но и за пласман на ЛОИ 2024

Новиот светски шампион ќе се пласира на Летните олимписки игри во 2024 година, а некои од другите четвртфиналисти ќе настапат во квалификациите за пласман...

И конфискација услов за евроинтеграција

Последните корупциски случаи што беа откриени неодамна во Брисел покажаа како вистински функционира борбата против високата корупција, во што спаѓа и конфискацијата според европските...

Како да се сосече високата корупција

Пораките што изминатиот период доаѓаат од САД и од ЕУ покажуваат дека корупцијата во земјава го достигнала врвот, а како дел од причините за...

Учеството на првиот меѓународен фестивал ѝ донесе награда

На оваа манифестација ме пријави менторот Денис Димоски, кој многу верува во мене. Тој сметаше дека моите гласовни можности се созреани да започнам со...

Преминот од аналогна во дигитална ера не подразбира само технолошки иновации

Денес, во ерата на апсолутната медијализација и силен технолошки подем, кога во современиот микрочип на мал простор може да се сместат милијарди информации, теоретски...

Читањето ги подобрува когнитивните способности кај возрасните

Живееме во извонредно динамичен свет во кој основна карактеристика е брзината: се патува главно со авиони, а многу вести, соопштенија и занимливости добиваме единствено...