Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25703)

Нова идеја – светски првенства на секои три години

УЕФА и КОНМЕБОЛ го одбија предлогот за организирање на светските првенства на секои две години, кој го поддржуваше Арсен Венгер, а сега има идеја...

Година на полнокрвен културен живот

Преполни музеи, полни сали на концертите, многубројна публика во театрите, посетени книжевни промоции и изложби... Публиката се врати во полн капацитет во физички формат,...

Воен судир во кој сите се губитници

Денеска се навршуваат 300 дена од почетокот на украинскиот конфликт, а излезот од него или барем почетоци на преговори за завршување на војната не...

Паравоени организации за специјални операции во Бугарија

Софиското обвинителство ѝ нареди на тамошната контраразузнавачка служба да започне истрага за основано осомничена активност од група на лица, која, според сомневањата на надлежните...

На располагање пет милијарди долари, но како до нив

Досега само 23 компании од Македонија имаат почнато постапка за регистрација за учество на јавните набавки на НАТО. Според аналитичарите, за поголем и посериозен...

Небезбедни и токсични играчки демнат од тезгите

Супстандардните недозволени играчки, вклучувајќи ги и оние што се небезбедни, па дури и токсични, претставуваат опасност на пазарите и во домовите и ги изложуваат...

Просторни услови во организацијата на градот од развоен и од економски

Да се живее во Скопје, да се има статусот на „скопјанец“, согледано од повеќе аспекти на македонската реалност, ги наметнува прашањата дали е тоа...

Блаже Конески – најголем афирматор и заштитник на македонските национални особености

Во историската меморија на македонскиот народ Конески останува запаметен како еден од кодификаторите на македонскиот литературен јазик и една од најзначајните личности во македонската...

Правда чекаат и четири хашки случаи за воени злосторства во...

Пресудата против Салих Мустафа, кој е прогласен за виновен за извршување воени злосторства, произволно притворање, тортура и убиства и кого Судот го осуди на...

Кога и каде првпат се употребени новогодишните честитки

Тој шарен свет Новогодишните честитки, изработени од картон, со романтични прикази на зимската идила, сега се само спомен на минатите времиња. Тие нè потсетуваат на...