Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25689)

Вазелинот има голем број намени во убавината

Вазелинот е еден од производите што често се потценуваат и најчесто се користат во ограничена мера. Сепак, има многу корисни намени во областа на...

Акварелите на Ванчо Кеков – рефлексија на внатрешниот порив

Ликовниот уметник Ванчо Кеков од Кавадарци со акварелот е преокупиран повеќе од петнаесетина година, целосно посветено го студира и истражува, а резултатот е повеќе...

Најпосетената книжевна промоција некогаш кај нас

Во преполната сала на киното „Милениум“ се случи исклучителната промоција на новата книга на едно од најголемите имиња на македонската книжевна сцена, Венко Андоновски...

Со пролетта ќе пристигне и дипломатска пролет и за Приштина и...

Специјалниот пратеник на Европската Унија за дијалог меѓу Косово и Србија, Мирослав Лајчак, изјави за јавноста дека почетокот на пролетта 2023 година може да...

Пет приоритети за новите даночни реформи

Новата даночна рамка е дел од Стратегијата за реформа на даночниот систем со важност до 2025 година и во неа се утврдени главните цели...

Отклучете ги архивите и судрете ги аргументите

Како бугарската хегемонистичка доктрина практикува цензура, недостапност до архивската граѓа, манипулации и историски фалсификати Повеќемина универзитетски професори, историчари и истражувачи се унисоно согласни со констатацијата...

Фактографисти против ревизионисти

Наспроти постигнатиот консензус на бугарските ревизионистички историчари за улогата на фашизмот во бугарската држава од дваесеттите години на 20 век до 1944 година, но...

Македонија (не) е Див Запад

Последниот инцидент во Арачиново кога биле нападнати полициски службеници ја отвора дилемата дали Арачиново, можеби, е забранета зона за полицијата, владеењето на правото и...

Арачиново – оаза на немирот и беззаконието

Изминатите години и децении се наталожија еден куп примери што покажуваат дека оваа општина функционира како држава во држава, во која не се почитуваат...

Шест кинески астронаути во две мисии направија историски собир во вселената

Како последен чекор во изградбата на вселенската станица „Тиангонг“, мисијата „Шенжу 15“ го означува и првиот чекор во работата на кинеската вселенска станица Нови достигнувања...