Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25675)

Потопете ги бадемите во вода во текот на ноќта

Здрава храна Бадемите се вистинска ризница на хранливи материи. Богати се со витамини и минерали, а во помали количества и здрави масти. Пред сѐ, тие...

Распродадени концертите на Каролина, Дуке и Исмаил

Концертот „Песни за љубов и копнеж“ со Каролина, Дуке и Исмаил, закажан за 23 декември во Македонската филхармонија, се распродаде во рекорден рок од...

Пасивно готвење за заштеда на енергија

Дали сте слушнале за принципот на пасивно готвење? Тоа е основен метод на готвење што ја намалува потрошувачката на енергија, како и емисиите на...

Како да станете пионер во комуникацијата за животната средина

Отворена е нова онлајн програма за комуникација за животната средина, која е практична дисциплина што ги спојува управувањето со природните ресурси и комуникациските и...

Пиењето пиво може да ви помогне да изгубите тежина

Научниците во новото истражување тврдат дека луѓето можат да пијат пиво, а сепак да ослабат, но ако заедно со алкохолот грицкаат храна богата со...

Македонија е лулка на христијанската цивилизација и татковина на словенската писменост

Македонија е татковина на словенската писменост и на староцрковнословенскиот јазик, во чии темели е вграден јужномакедонски дијалектен говор. Овој јазик во средновековната епоха, па...

Левови или евра, прашање за Софија е сега

Приклучувањето на Бугарија кон еврозоната (усвојувањето на европската валута - еврото, наместо левовите како платежно средство) ќе ѝ помогне на Бугарија, земја-членка на Европската...

Студентите пак ќе маршираат

На неодамнешниот протест беше постигнат привремен договор и само делумно беа прифатени барањата на студентите за подобрување на нивниот стандард НА 17 НОЕМВРИ, СВЕТСКИОТ ДЕН...

Духовен белег на македонскиот народ што опстојува со векови

За празнувањето домашен празник, именуван како крсно име или крсна слава или именден, кај нашиот македонски народ е запишано уште во 1018 година, непосредно...

Две во едно: и пљачка и прослава?!

Огнометот или „лансирањето ракети што се распрскуваат во разнобојна светлина на ноќното небо“ досега се користеше исклучиво за прослави, венчавки, свадби, родендени, сунети, како...