Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25637)

Коруптивното судство и ригидноста на системскиот казнен арсенал не го исполнуваат...

Се поставува прашањето пред кого одговараат членовите на Судскиот совет за својата работа, дали тие се недопирливи и дали таа недопирливост произлегува од нивниот избор....

Симптоми што укажуваат на недостиг од магнезиум во телото

Магнезиумот е важен минерал, кој помага во борбата против секојдневниот стрес, исклучително е важен за мускулите и нервниот систем, а влијае и на концентрацијата...

„Премин“ на Пијанманов во Струга

Изложбата на Никола Пијанманов, „Премин“, ќе биде поставена во фоајето на центарот за култура „Браќа Миладиновци“ во Струга, денеска, од 7 до 9.45 часот....

,,Единаесетти октомври“ за Чепреганов, Ахмети, Османли и Јанкуловски

Доделени се државните награди „11 Октомври“ за 2022 година, како највисоко признание за животно дело во областа на науката, уметноста, стопанството и другите дејности...

Почнува снимањето на „Емил, врати се“ на Илија Павлов

Снимањето на вториот игран филм на Илија Павлов, насловен „Емил, врати се“, почнa во продукција на „Персона филм“ и „Кино Балкан“. Според режисерот, снимањето...

Дискусија за препевот и промоција на книга на Елена Пренџова

Дискусија за препевот како посебна вештина во преводниот занает и промоција на мултијазичната збирка поезија „За една кратка урбана љубов што стравуваше да се...

Театарот за деца и младинци конечно доби фестивал

Пораката што оваа година ја упатува фестивалот е „Види нови светови, остани дете“, предлог на истакнатиот поет Никола Маџиров, кој беше прифатен со голема...

Дипломатијата сè уште е најдобра алтернатива

Анализа: Можни сценарија за развој на украинскиот конфликт Таканаречениот Црноморски договор беше успешно имплементиран речиси два месеца. Тој помогна да се ублажат економските притисоци во...

Дилема помеѓу високата инвестиција и остварената заштеда

Анализа на професорот и енергетичар Константин Димитров за фотоволтаичните колектори во домаќинствата Основните елементи што влијаат на одлуката за да се пристапи кон ваква инвестиција...

Не бетонизација на градот Скопје, туку…

Всушност, поводот да го подготвам овој напис е да укажам на можноста да се отвори нов фронт за работа на градежните фирми на веќе...