Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25535)

Пандемискиот велосипедски бум почнува да ја губи силата

Кога пандемијата на ковид-19 ги погоди САД во март 2020 година, принудувајќи ги спортските сали да затворат, а јавниот превоз да ја прекине работата,...

Намибија сака на Европа да ѝ ја продава својата сончева енергија

Додека Европа се бори да ја декарбонизира својата економија и да се одвикне од руската нафта и гас, една од најсончевите и „најсуви“ нации...

Кисинџер против Сорос: Реалисти против глобалисти

На форумот во Давос и двајцата „старци“ зборуваа за Русија, наведувајќи ги двата главни пристапи на атлантската елита. Пристапите се фундаментално различни, иако имаат...

Катанец-демократија!

Во највисокиот претставнички дом, кој по дефиниција, нели, би требало да биде храм на демократијата, деновиве, кога воскликот поради автокефалноста на МПЦ-ОА сѐ уште...

Феникс, пиреј и клетва

Да си се завртам јас кон светот, оти секое брцање глава во нордистанските работи ми создава алкохолен молотов коктел во телото, па ми доаѓа...

В понеделник го отвораме петтото поглавје од преговорите со ЕУ

Зошто бев толку слеп, па не успеав да ја увидам блескавата политика на Зоран Заев кон Бугарија? В понеделник го отвораме петтото поглавје од...

Кој ќе победи: Русите или Американците?

Некои од тогашните американски геостратези започнаа да го гледаат конфликтот меѓу Вашингтон и Москва низ призмата на Пелопонеските војни. Американците напишаа и објавија можеби...