Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25518)

Може ли светот да прогласи крај на пандемијата?

Некои владини лидери се оптимисти дека ковид-19 ќе стане ендемичен, што значи дека ќе стане попредвидлив и полесен за менаџирање, но многу научници велат...

Брисел пред дилемата дали да се плаќа дарувањето крвна плазма!

Европската Унија е зависна од увозот на крвна плазма, главно од платени донатори во САД, каде што просечната исплата по дарување плазма е 80-85...

На Америка ѝ е потребна стратегиска емпатија

Вашингтон мора да прифати дека меѓународниот систем суштински се промени од 2001 година и треба да го приспособи својот став за да избегне понатамошен...

Неоправдано отсутни пред Делчев и Македонија

Големите годишнини и јубилеи заслужуваат посебен пиетет и изрази на највисока почит. Но дали е баш така во актуелната политичка реалност? Зошто, којзнае по...

Неутралните набљудувачи на новата студена војна

Во оваа верзија на студената војна од 21 век, незападните земји ќе одбијат да заземат страна, порачува Анџела Стент за „Форин полиси“ Сегашните поделби меѓу...

Бушмани, душмани, ранци и падобранци

Ова околу нас не е Африка, ама не сме далеку од резерват. Ние, секако, не сме Бушмани. Бушманите се прекрасни, едноставни, скромни, посветени, работливи,...

„Слободата е секогаш и само слободата на оној што мисли...

Зошто беше испоганет Денот на слободата на медиумите за нечии ситни политички поени? Во вторникот, на 3 мај, се случи еден срамен настан. Здружението...

Да ја отфрлиме колебливоста и да покажеме државничко однесување

За разлика од персиските кралеви, римските државници никогаш не преговараа кога нивната држава се наоѓаше во опасност, а тоа се должеше на квалитетот на...