Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25518)

Вежбајте трипати неделно за добри резултати

Нега и убавина Секоја физичка активност е корисна, а стручњаците неодамна утврдија колку пати неделно треба да тренирате за да ги добиете посакуваните резултати за...

Океаните содржат огромни количества скриен шеќер

Скриени под брановите и во длабочините, океаните содржат огромни резерви шеќер за кои досега не ни знаевме, тврдат научниците. Благодарение на новото истражување, научниците открија...

Првиот „пловечки“ град ќе биде готов до 2025 година

Идејата за пловечки град можеби звучи како сцена од некој научнофантастичен филм, но наскоро ќе стане реалност во Јужна Кореја, каде што научниците работат...

Бу­ри­ња за чу­ва­ње шкот­ско ви­ски се изра­бо­ту­ва­ле од бе­лич­ки даб

Пред три века До средината на 19 век, поточно, од 1780 до 1850 година, за производство на првокласно шкотско виски се користеле буриња произведени од...

Откриена тајната на вечната младост

За да се подмладат клетките во телото со помош на автофагија, не е неопходно да се занимавате со исцрпувачки тренинзи и глад, доволно е...

Истражен дел од локалитетот Долиште

Екипа од прилепскиот Завод и музеј ги реализира годинашните археолошки ископувања на локалитетот Долиште кај селото Прилепец, кое е регистрирано како античка населба што...

Излезе книгата „Јазикот е чудна ѕверка“ на Марина Костова

Во издание на „Или-или“ излезе книгата „Јазикот е чудна ѕверка“ на Марина Костова, хибридна збирка со куси лични истории, рецензии и есеи. „Јазикот е чудна...

Наташа Неделкова манифестира рефлексии за женската сексуалност

Во една деликатно исткаена мрежа од видеа поврзани во две видеоинсталации, Неделкова на едноставен начин гради една сложена структура, која се обидува да ја...

Цените растат, Ердоган смирува

Годишната стапка на инфлација е највисока откако на власт е партијата на Ердоган, АКП Турција Стапката на инфлација во Турција во април достигна 70 отсто, а...

Кои се трите најголеми предизвици за економијата

Процесот на заздравување на глобалната економија, започнат минатата година, во моментов се судира со три големи предизвици и оваа криза добива на важност кога...