Ознака: Дневен весник (Ед. бр. 25431)

Интересите на Македонија и граѓаните во преден план

Македонија во следниот период е исправена пред редица сериозни искушенија и предизвици, како на домашен така и на меѓународен план. Тоа само по себе...

Обединување пред разнебитување

Темата за „обединување на интелектуалците“ (во случајов заради спас на македонизмот) е премногу важна за да се елаборира накусо. Таа мака нѐ обременува, парализира,...

Театарот во Струмица како депонија на политичкиот отпад

На први мај 1949 година, со премиерната изведба на претставата „Бегалка“ од Ристо Крле, во режија на Димитар Колчаков, е отворен народниот театар во...