Ознака: Дедоларизација

Трите причини за дедоларизација

Американскиот долар со децении е светска резервна валута, но од многу земји во светот неговата доминација полека се доведува под прашање. Зошто? Зошто е сѐ...

Путин: Процесот на дедоларизација во БРИКС е неповратен

Рускиот претседател Владимир Путин изјави дека процесот на дедоларизација меѓу членките на БРИКС е неповратен. - Неповратниот процес на дедоларизација зема замав, се прават напори...

Се динамизира ли процесот на дедоларизација?

На ден пред претстојниот самит на БРИКС во Јоханесбург Неодамнешните промени во глобалните настани укажуваат на тоа дека БРИКС може да ги стави во функција...

Гигантот од Волстрит, Џеј-пи морган, предупредува на појава на знаци за...

Иако американскиот долар според оцените на многумина финансиски експерти сѐ уште ја задржува својата долгогодишна доминација, истовремено респектабилни американски финансиски институции предупредуваат на „знаци...

Централните банки очекуваат златото да расте како резервна актива

Според Светскиот совет за злато (ВГЦ) Подготвил: Mарјан Велевски Светскиот совет за злато излезе во јавноста со тврдењето дека „повеќето централни банки очекуваат златото да...

Дали доларот може да го изгуби глобалното влијание

Невидената глобална геополитичка борба, која се води во последната деценија и чија кулминација се одвива токму сега пред наши очи, води кон тектонски промени...